Πτώση στη Wall Street, ράλι για αργό και δολάριο

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες καθώς συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι συγκρούσεις στην Ουκρανία. Άλμα 11% για το αργό πάνω από τα $106. Κέρδη για τον χρυσό. Στο 1,76% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Νέα άνοδος για το δολάριο έναντι του ευρω.

Πτώση στη Wall Street, ράλι για αργό και δολάριο

Mε απώλειες μπαίνουν στον Μάρτιο οι αμερικανικές μετοχές καθώς οι τιμές του πετρελαίου σκαρφαλώουν σε υψηλό επτά ετών και οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις μάχες στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,9% στις 33.273 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,27% χαμηλότερα στις 13.567 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,3% στις 4.313 μονάδες.

Τη Δευτέρα, σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, ο Dow Jones υποχώρησε σχεδόν 170 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,24% και ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,4%.

Για τον Φεβρουάριο ο βιομηχανικός δείκτης διολίσθησε 3,5%, ο S&P 500 3,1% και ο Nasdaq  3,4%.

Ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan εκτίμησε ότι τα χειρότερα από το sell-off που πυροδότησε η ουκρανική κρίση μπορεί να έχει περάσει.

«Η κρίση Ρωσίας/Ουκρανίας θα συνεχίσει να προκαλεί αστάθεια στην αγορά, αλλά ο άμεσος αντίκτυπος στα εταιρικά κέρδη θα πρέπει να είναι μικρός. Οι έμμεσοι κίνδυνοι είναι πιο σημαντικοί, δεδομένων των επιπτώσεων των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων στον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και τους καταναλωτές», τόνισε ο Κολάνοβιτς σε σημείωμα της Δευτέρας το απόγευμα. 

«Η μεταβλητότητα αυξάνεται καθώς το η ανησυχία συνεχίζει να εντείνεται. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η τεχνική επιδείνωση επιβαρύνουν το κλίμα και τις τιμές των μετοχών», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της US Bank Wealth Management, Tέρι Σάντβεν, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Οι βαριές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε έχουν επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη ρωσική οικονομία και την κεντρική τράπεζα. Οι μεγάλες εταιρείες τηρούν τις κυρώσεις με τη Mastercard και τη Visa να αποκλείουν τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα δίκτυά τους.

Το VanEck Russia ETF, το οποίο βυθίστηκε 30% τη Δευτέρα, ακόμη και όταν οι ρωσικές αγορές ήταν κλειστές, υποχωρεί κατά 12% την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο τη Δευτέρα, καθώς το ρούβλι υποχώρησε κατακόρυφα έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές ετοιμάζονται να ακούσουν σήμερα τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ στην εξαμηνιαία ακρόαση στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, η οποία ξεκινά την Τετάρτη.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο πραγματοποιεί ξέφρενο ράλι 11% στα 106 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,06% στα 1.920 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από το ευρώ και τη βρετανική λίρα, ενώ καταγράφει απώλειες έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,116 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 6 μονάδες βάσης στο 1,77%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v