Ψύχραιμη αντίδραση στη Wall Street

Συγκρατημένη πτώση σημείωσαν οι Dow Jones και S&P 500 παρά τις αρχικές ισχυρές πιέσεις. Τρίτη σερί άνοδος για τον Nasdaq. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ουκρανία. «Άλμα» 4,4% για το πετρέλαιο. Στο 1,84% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Απώλειες στις ευρωαγορές. «Βουτιά» για το ρούβλι.

Ψύχραιμη αντίδραση στη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τον αντίχτυπο που θα έχουν οι ρωσικές κυρώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

«Ο πόλεμος είναι θεμελιωδώς ένα περιβάλλον "αποστροφής του ρίσκου" για τα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε κρατικά ομόλογα και άλλα "ασφαλή καταφύγια" μέχρις ότου διαμορφωθεί κάποιο είδος νέου κανονικού... Τα πάντα είναι πρωτόγνωρα επομένως το μόνο λογικό πράγμα που μπορούμε να πούμε για τις μετοχές είναι να περιμένουμε ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Τάβις Μακούρτ, στρατηγικός αναλυτής της Raymond James, σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Στη Wall Street o Dow Jones υποχώρησε 0,49% ή 166 μονάδες στις 33.892, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,25% στις 4,373 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 13.751 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+2%) και Boeing (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των JP Morgan (-4,3%) και Goldman Sachs (-2,7%).

Στο μεταξύ, οι δυσμενείς εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο έχουν στρέψει τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου όπως είναι τα αμερικανικά ομόλογα. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δώδεκα μονάδες βάσης στο 1,84%. Υπενθυμίζεται ότι εντός του Φεβρουαρίου το yield του 10ετούς είχε φτάσει να κινείται ακόμα και πάνω από το 2%.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 7,1% τον Ιανουάριο στα 107,6 δισ. δολάρια, σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Το έλλειμμα αυξήθηκε από τα αναθεωρημένα 100,5 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ σημείωσαν το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα στην ιστορία. Ειδικότερα, το έλλειμμα αγαθών ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια.

Εμπορεύματα

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας εκτόξευσαν τις τιμές πετρελαίου. Η τιμή του Brent κέρδισε 3,2% και επέστρεψε πάνω από τα 100 δολ. στα 101,10 δολ. και η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε «άλμα» 4,4% στα 95,72 δολ. Παράλληλα, οι επενδυτές στράφηκαν και στον χρυσό που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο. Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 1.900 δολ.

Απώλειες στις ευρωαγορές

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,09% στις 453 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,42% στις 7.458 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,73% στις 14.461 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,39% στις 6.658 μονάδες. Νωρίτερα ο Stoxx 600 είχε φτάσει να χάνει πάνω από 1,5%.

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τράπεζες οι οποίες "βούλιαξαν" 4,4%.

Ρωσία: «Βουτιά» για το ρούβλι- Αύξηση των επιτοκίων

Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διπλασίασε το βασικό επιτόκιο στο 20% από 9,5% προηγουμένως προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι που νωρίς το πρωί βυθιζόταν έως και 30%. Αργότερα η πτώση περιορίστηκε στο 16%.

«Μπορεί να είδαμε την πιο απότομη πτώση του ρωσικού νομίσματος στην σύγχρονη ιστορία του αλλά ακόμα δεν έχουμε δεν έχουμε φτάσει στον πάτο», έγραψε ο Alex Kuptsikevich. «Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για σταθεροποίηση μόνο αφού προηγηθούν τα κατάλληλα βήματα από τους πολιτικούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v