Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall μετά το χθεσινό τεχνολογικό ράλι

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες, εν μέσω ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο του ουκρανικού πολέμου. Κέρδη πάνω από 2% για το αργό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 2,33% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Άνοδος για τον χρυσό.

Πτώση στη Wall μετά το χθεσινό τεχνολογικό ράλι

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, καθώς η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου εντείνει τους φόβους για τον πληθωρισμό και μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει συντριπτικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,9% στις 34.472 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,96% χαμηλότερα στις 13.977 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,85% στις 4.473 μονάδες.

Η Wall Street έρχεται από μια ισχυρή συνεδρίαση την Τρίτη, κατά την οποία ο Dow εκτινάχθηκε πάνω από 250 μονάδες και ο S&P 500 αναρριχήθηκε 1,1%. Ο S&P 500 είναι μόλις 5% από το ρεκόρ του και οι τρεις δείκτες ετοιμάζονται να κλείσουν τον μήνα υψηλότερα.

Ο διάσημος ακτιβιστής επενδυτής Καρλ Ίχαν δήλωσε την Τρίτη ότι μπορεί να έρθει μια οικονομική ύφεση. «Πιστεύω ότι θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει ύφεση ή και κάτι ακόμα χειρότερο», είπε ο Ίχαν, ιδρυτής και πρόεδρος της Icahn Enterprises, στην εκπομπή «Closing Bell Overtime» του CNBC στον Scott Wapner.

Από το ουκρανικό μέτωπο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Ρωσία από άλλες χώρες, καθώς η σύγκρουση φαίνεται να εισέρχεται σε αδιέξοδο.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2018 και προέβλεψε ένα σχέδιο αύξησης των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο σε κάθε μία από τις υπόλοιπες έξι συνεδριάσεις του 2022. Ο Πάουελ υποσχέθηκε να λάβει σκληρά μέτρα για τον πληθωρισμό.

«Η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή και ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τη Δευτέρα. «Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να κινηθούμε πιο επιθετικά, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε μια συνάντηση ή συναντήσεις, θα το κάνουμε» πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 2,9% στα 114,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,5% στα 1.930 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,097 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 2,33%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v