Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει η Wall Street με ώθηση από την τεχνολογία

Επιστρέφουν σε θετικό έδαφος οι δείκτες, με το Nasdaq να ενισχύεται πάνω από 2%. Στο 2,36% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, το υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Ράλι 4% για τη Nike. Κέρδη 2,5% για JP Morgan. Οριακή πτώση για αργό και χρυσό.

Ανακάμπτει η Wall Street με ώθηση από την τεχνολογία

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, μετά τη χθεσινή πτώση και ενώ οι επενδυτές «χωνεύουν» τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,6% στις 34.746 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 2,1% στις 14.117 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 1,1% στις 4.510 μονάδες.

Ο Dow Jones έβαλε τέλος σε ένα πενθήμερο ράλι τη Δευτέρα, μετά τη δήλωση Πάουελ ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ υψηλός» και ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, για να συσφίξει τη νομισματική πολιτική. Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου.

«Υπάρχει προφανής ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα στην επαναφορά της νομισματικής πολιτικής μας σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και στη συνέχεια να κινηθούμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα, αν αυτό είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών», υπογράμμισε ο Πάουελ.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι είναι αναγκαία μια σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παρά την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αναμένεται να εντείνει τις βραχυπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις στις τιμές στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στα εμπορεύματα, σε μια περίοδο «ήδη υψηλού πληθωρισμού», προειδοποίησε.

«Αυξάνεται ο κίνδυνος μια παρατεταμένη περίοδος υψηλού πληθωρισμού να οδηγήσει τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη να κινηθεί η επιτροπή ταχύτατα όπως προανέφερα», πρόσθεσε.

Κάποιοι επενδυτές αύξησαν μετά τις δηλώσεις Πάουελ τις προσδοκίες τους για το επίπεδο των επιτοκίων της Fed το 2022 κατά 50 μονάδες βάσης. «Πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες για μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αυξάνονται» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για τις ΗΠΑ.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται 8 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,36%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2019.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει πτώση 0,2% στα 112 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,18% στα 1.926 δολάρια ανά ουγκιά.

Στο ταμπλό, υψηλότερα κινούνται οι μετοχές των τραπεζών, λαμβάνοντας ώθηση από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. 

Η μετοχή της JP Morgan ενισχύεται 2,5% στα 143 δολάρια, ενώ η μετοχή της Goldman Sachs σημειώνει άνοδο 1,5% στα 343 δολάρια.

Άλμα 4% πραγματοποιεί η μετοχή της Nike, μετά την ανακοίνωση κερδών τρίτου τριμήνου που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v