Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yποχωρεί η Wall Street με «βαρίδι» την τεχνολογία

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες εν μέσω πιέσεων στον τεχνολογικό τομέα και ενώ ο ουκρανικός πόλεμος παραμένει στο επίκεντρο. Άνοδος πάνω από 5% για το αργό. Υποχωρεί ο χρυσός. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 2,23% εκτινάσσεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Yποχωρεί η Wall Street με «βαρίδι» την τεχνολογία

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, μετά την καλύτερη εβδομάδα του S&P 500 από το 2020.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,53% στις 34.569 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1% χαμηλότερα στις 13.755 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,28% στις 4.450 μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δείκτες σημείωσαν την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2020, ενισχυμένοι σε μεγάλο βαθμό από τις μετοχές ανάπτυξης. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 6,1% από Δευτέρα έως την Παρασκευή, ο Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα 5,5% υψηλότερα και ο Nasdaq με άλμα 8,1%.

«Μετά από την καλύτερη εβδομάδα εδώ και χρόνια, τώρα το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν οι μετοχές να διατηρήσουν αυτά τα κέρδη», τόνισε αναλυτής στο CNBC.

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να κινηθεί «ταχύτατα» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να το επιτύχει αυτό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο της Εθνικής Ένωσης για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων, ο Πάουελ τόνισε ότι η αγορά εργασίας είναι «πολύ ισχυρή» και ο πληθωρισμός «πολύ υψηλός».

«Υπάρχει προφανής ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα στην επαναφορά της νομισματικής πολιτικής μας σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και στη συνέχεια να κινηθούμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα αν αυτό είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών» υπογράμμισε σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι εάν αποτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτό θα σήμαινε την έναρξη ενός «Γ' Παγκόσμιου Πολέμου».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 5,1% στα 110,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,4% στα 1.922 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται οριακά έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποιεί άλμα 8 μονάδων βάσης στο 2,23%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing βουτάει 5,2% στα 182 δολάρια, μετά τη συντριβή αεροσκάφους Βoeing 737 στην Κίνα.

Απώλειες 3,3% σημειώνει η μετοχή της Salesforce στα 211 δολάρια, ενώ η Microsoft διολισθαίνει 1,1% στα 296 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v