Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aνοδος στη Wall Street με στήριξη από την τεχνολογία

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά τις χθεσινές διψήφιες απώλειες. Πτώση για το αργό. Άνοδος για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 2,35% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Aνοδος στη Wall Street με στήριξη από την τεχνολογία

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, μετά τη χθεσινή πτώση και ενώ οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και στον πληθωρισμό.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,74% στις 34.611 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 1,1% στις 14.065 μονάδες, ενώ o S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,98% στις 4.500 μονάδες.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και να σταθμίζουν τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, για να συζητήσουν την αυξανόμενη πίεση στη Ρωσία, καθώς η Ουκρανία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον πόλεμο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ υποσχέθηκε τη Δευτέρα να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στον πληθωρισμό και άνοιξε την πόρτα για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ο S&P 500 έπεσε σε περιοχή διόρθωσης στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά τώρα βρίσκεται 7,5% χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά. Ο Dow είναι επίσης 7% από το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ του και ο Nasdaq περίπου 14%.

«Ενώ η χρηματιστηριακή αγορά προσπαθεί να ανακάμψει από τη διόρθωση, οι αγορές είναι βασικά πιο επικίνδυνες και πιο αβέβαιες από ό,τι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι σημερινές αγορές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο και τη γεωπολιτική -επιτομή των απρόβλεπτων αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σαπερστάιν, επικεφαλής επενδύσεων στην Treasury Partners.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέοι άνεργοι υποχώρησαν κατά 28.000, φτάνοντας στις 187.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για 210.000 αιτήσεις.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα μειώθηκαν στο 1,35 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου, στο χαμηλότερο σημείο από το 1970.

Η Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν και το Κεντάκι ήταν πολιτείες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στις αιτήσεις.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,5% στα 114,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,7% στα 1.952 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινείται υψηλότερα έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,09 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 5 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v