Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall Street, κέρδη στις αγορές πετρελαίου

Ηπια κινούνται οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς, παρά την πιο θετική έναρξη συνεδρίασης. Κέρδη 1% για τις τιμές πετρελαίου. Με μικρή άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall Street, κέρδη στις αγορές πετρελαίου

Ηπια κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, μετά το πιο θετικό άνοιγμα, με τους επενδυτές να αποτιμούν τους κινδύνους από τη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve αλλά και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Dow Jones χάνει 0,1% όπως και ο S&P 500. Πτώση 0,8% για τον Nasdaq.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με τις συνέπειες της εισβολής και της απομόνωσης της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κόστους πρώτων υλών που έχουν τροφοδοτήσει τις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό και πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed. 

Τα βήματα της Fed για τον περιορισμό του πληθωρισμού είναι «αυτά που τελικά θα οδηγήσουν σε μια πιο επιθετική αναστροφή της καμπύλης στα ομόλογα, η οποία πιστεύουμε ότι έρχεται αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο Gene Tannuzzo, επικεφαλής προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Columbia Threadneedle Investments.

Αυτό δεν σηματοδοτεί απαραίτητα ύφεση, πρόσθεσε, αφού «πρόκειται για έναν πολύ διαφορετικό κύκλο και τον πρώτο σε περισσότερα από 30 χρόνια όπου η Fed προσπαθεί να καλύψει τον πληθωρισμό».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αντιδράσει επικίνδυνα, πιεσμένος από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία και από τις εκτεταμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη ρωσική οικονομία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προειδοποίησαν τον Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα.

Με μικρή άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ηπια θετικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αξιολογούν τις προοπτικές για την παγκόσμια νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο μόλις 0,12%, έχοντας αντιστρέψει τις προηγούμενες απώλειες. Η Φρανκφούρτη έκλεισε 0,2% ανοδικά, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι οριακά αρνητικά, η Μαδρίτη κατά 0,3% υψηλότερα, ενώ το Μιλάνο κατά 0,6%. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν κέρδη 1,2% ενώ οι τραπεζικές υποχώρησαν 0,4%.

Η σουηδική Trelleborg έκανε άλμα πάνω από 23% καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip μετά την ανακοίνωση της Yokohama Rubber ότι θα αγοράσει την επιχείρησή της των ελαστικών για 2,18 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, η γερμανική εταιρεία κατασκευής μαγειρικών συσκευών Rational υποχώρησε 11%.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1%, στα 113,49 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια κίνηση φτάνει στα $120.

Οι παγκόσμιες αγορές παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις που αφορούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ παγκόσμιων ηγετών και διεθνών φορέων.

Το ΝΑΤΟ διέθεσε επιπλέον στρατεύματα κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ επέβαλαν περισσότερες κυρώσεις κατά των ρωσικών ελίτ και αξιωματούχων και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δισεκατομμύρια επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v