Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να σημειώνει ισχυρή άνοδο. «Άλμα» 8% για την Tesla. Στο 2,47% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» για την τιμή του πετρελαίου. Πιέσεις στον χρυσό.

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street

Νέα άνοδος στη Wall Street μετά το ράλι των δύο προηγούμενων εβδομάδων που αναλυτές χαρακτήρισαν «εντυπωσιακό», δεδομένων των γεωπολιτικών ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σήμερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,27% ή 92 μονάδες στις 34.953, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,71% στις 4,575 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,31% στις 14.354 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft (+2,1%) και Salesforce.com (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-2,2%) και Dow Inc. (-1,4%).

Επιπλέον, ο τίτλος της Tesla πραγματοποίησε άλμα 8%, μετά την είδηση ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε split μετοχών για να δώσει μέρισμα στους μετόχους.

Νωρίτερα, ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 5,8 τρισ. δολαρίων τη Δευτέρα, το οποίο δίνει έμφαση στη μείωση του ελλείμματος, την πρόσθετη χρηματοδότηση για την αστυνομία και την άμυνα και την ευελιξία για τη διαπραγμάτευση νέων προγραμμάτων κοινωνικών δαπανών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα που αν ψηφιστούν θα οδηγούσαν στη μεγαλύτερη φορολογική αύξηση στην ιστορία σε όρους δολαρίου, βοηθώντας στη σταθεροποίηση των ελλειμμάτων σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.

Στο μεταξύ, στα 106,6 δισ. δολάρια έφτασε το εμπορικό έλλειμμα αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Πρόκειται για πτώση 0,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, όταν το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 107,6 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2% στα 157,2 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές κατά 0,3% στα 263,7 δισ. δολάρια. Τα αποθέματα χονδρικής ενισχύθηκαν 2,1%, φτάνοντας στα 814,8 δισ. δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τιμές πετρελαίου μετά το lockdown στη Σαγκάη και τις ανησυχίες που προκαλεί ενδεχόμενη επέκταση των περιορισμών και σε άλλες περιοχές της Κίνας. Ειδικότερα, η τιμή του Brent σημείωσε πτώση 6,8% στα 112,45 δολάρια και η τιμή WTI υποχώρησε 7% στα 105,96 δολ. Αντίστοιχα, και η τιμή του χρυσού έχασε 0,7% στα 1.939 δολ.

Παράλληλα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Τo yield του 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,47% και του 30ετούς σημείωσε πτώση κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,56%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,0990 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v