Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κέρδη έκλεισε την εβδομάδα η Wall Street

Και οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα υψηλότερα. Ο Dow κέρδισε 0,3%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,8% και ο Nasdaq σχεδόν 2%. H ανάκαμψη έρχεται παρά τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παρά την άνοδο των επιτοκίων.

Με κέρδη έκλεισε την εβδομάδα η Wall Street

Ανοδικά έκλεισε ο S&P 500 την Παρασκευή ολοκληρώνοντας μία θετική εβδομάδα, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις αυξήσεις των επιτοκίων και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Dow Jones ενισχύθηκε περίπου 150 μονάδες, ή 0,4%, ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,5%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,2%.

Και οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα υψηλότερα. Ο Dow κέρδισε 0,3%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,8% και ο Nasdaq σχεδόν 2%.

Ο S&P 500 είναι πλέον πάνω από 3% υψηλότερα τον Μάρτιο, διαγράφοντας τις απώλειές του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η ανάκαμψη σημειώνεται ακόμη και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και τα επιτόκια εκτοξεύονται υψηλότερα, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές φέτος.

«Οι μετοχές αυξάνονται παρά τις ανησυχίες της Fed και του στασιμοπληθωρισμού, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τις μετοχές», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου την Παρασκευή άγγιξε νέο πολυετές υψηλό, φτάνοντας στο 2,5%, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν έναν πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Οι χρηματοοικονομικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά την τελευταία μέρα της εβδομάδας, καθώς η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε. Η Bank of America και η Wells Fargo σημείωσαν άνοδο 1,5% και 2,2%, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν, επιβαρύνοντας τον Nasdaq. Η Fortinet έχασε περισσότερο από 2% και η Micron πάνω από 1%.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υποσχέθηκε τη Δευτέρα να είναι σκληρός απέναντι στον πληθωρισμό. Τα σχόλια του ήρθαν μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Fed για πρώτη φορά από το 2018 την περασμένη εβδομάδα, με τις αυξήσεις να αναμένονται σε καθεμία από τις έξι υπόλοιπες συνεδριάσεις πολιτικής φέτος.

Οι traders παρακολουθούν επίσης τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε την Παρασκευή συμφωνία με τις ΗΠΑ για το φυσικό αέριο σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Η είδηση έρχεται αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v