Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στην Ουκρανία

Επιμένουν οι αγοραστές στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να σημειώνει τέταρτη σερί άνοδο. Πτώση στην τιμή του πετρελαίου. Σε χαμηλό μήνα ο χρυσός. Ανησυχητικά μηνύματα από την καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων.

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στην Ουκρανία

Κέρδη στη Wall Street καθώς οι επενδυτές είδαν θετικά σημάδια από τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη μετά την απόφαση της Μόσχας να μειώσει δραστικά τις επιθέσεις σε Κίεβο και Τσέρνιγκοφ.

O Dow Jones ενισχύθηκε 0,97% ή 337 μονάδες στις 35.289, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,23% στις 4,631 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,84% στις 14.619 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+3,5%) και Visa (+3,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-1,6%) και Chevron (-1,5%).

«Νομίζω πως όλοι είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις αντοχές της αγοράς και επιμένω ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή», σχολίασε ο Erin Browner της PIMCO. «Άλλωστε ποιος θέλει να επενδύσει σε ομόλογα όταν γνωρίζει πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια…».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η αμερικανική καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε για πρώτη φορά εντός του 2022. Ειδικότερα ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 107,2 μονάδες τον Μάρτιο από 105,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν η καταναλωτική εμπιστοσύνη να σημειώσει μικρότερη άνοδο στις 107,5 μονάδες.

Στη στεγαστική αγορά, μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη της S&P Case-Shiller που παρακολουθεί τις τιμές κατοικιών σε 20 μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι τιμές ενισχύθηκαν 19,1% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο κατά 18,55%. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, οι τιμές κατέγραψαν άνοδο 1,79% έναντι αύξησης 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στην απασχόληση, μικρή πτώση κατέγραψαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο αλλά παρέμειναν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ οι παραιτήσεις εργαζομένων σημείωσαν οριακή άνοδο.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας υποχώρησε στις 11,266 εκατ. από 11,28 εκατ. τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Τον Δεκέμβριο είχαν ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ των 11,4 εκατ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε καθοδική τροχιά παρέμειναν και σήμερα οι τιμές πετρελαίου. Ειδικότερα, η τιμή του Brent σημείωσε πτώση 2% στα 110,19 δολάρια και η τιμή WTI υποχώρησε 1,6% στα 104,24 δολ. Αντίστοιχα, και η τιμή του χρυσού κινήθηκε σε χαμηλό μήνα, στα 1.912 δολ.

Στο μεταξύ, η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου εκπέμπει ανησυχητικά σήματα για την αμερικανική οικονομία, εντείνοντας τους φόβους για πιθανή ύφεση τη φετινή χρονιά.

Η απόδοση του 2ετούς τίτλου σκαρφάλωσε σε υψηλότερο επίπεδο από την απόδοση του 10ετούς για πρώτη φορά από το 2019. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόδοση του 2ετούς τίτλου ενισχύθηκε την Τρίτη στο 2,39%, πάνω από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (2,38%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,9% έναντι του ευρώ στο 1,1087 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v