Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις. Ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq. Στο επίκεντρο ανάπτυξη και πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Άνοδος για τις τιμές πετρελαίου. Στο 2,35% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις στρατιωτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, και στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ.

«Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται κοντά στο Κίεβο και στην πόλη Τσερνίχιφ, στη βόρεια Ουκρανία, προκειμένου να επικεντρώσουν τη δράση τους σε άλλες περιοχές και να ολοκληρώσουν την «απελευθέρωση» της περιφέρειας του Ντονμπάς», ανέφερε νωρίτερα, ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας,

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου η Ρωσία γνωστοποίησε ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιφ, ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ωστόσο, οι ρωσικές επιθέσεις και στις δύο αυτές περιοχές συνεχίστηκαν και σήμερα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η αμερικανική οικονομία έκλεισε το 2021 με ρυθμό ανάπτυξης 6,9% στο δ’ τρίμηνο, έναντι 7% που είχε δείξει η προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή αναθεώρηση υψηλότερα, στο 7,1%. Για το σύνολο του 2021, το ΑΕΠ των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 5,7%. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν ταχύτερη ετήσια ανάπτυξη από το 1984.

Παράλληλα, κατά 6,4% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε τριμηνιαία βάση, όπως ενημέρωσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην έκθεσή του σχετικά με το ΑΕΠ της χώρας την ίδια περίοδο. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από την αύξηση του δείκτη κατά 5,3% το τρίτο τρίμηνο.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,19% ή 66 μονάδες στις 35.228, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,63% στις 4,602 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,21% στις 14.442 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,7%) και Walmart (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-3,3%) και Salesforce.com (-1,5%).

«Η αγορά έχει κερδίσει σχεδόν 10% τις τελευταίες 10 μέρες- ένα εντυπωσιακό ράλι σε σύντομο χρονικό διάστημα- παρόλο που δεν είχαμε κάποια συνταρακτική είδηση, πέρα από τις πιθανές μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed», σχολίασε η Stephanie Lang της Homrich Berg. «Αυτή είναι μια καλή επίδοση αλλά καλό θα είναι να μην συνηθίσουμε καθώς για το υπόλοιπο του έτους αναμένω έντονη μεταβλητότητα».

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε ανοδική τροχιά γύρισαν οι τιμές πετρελαίου μετά από δύο σερί πτώσεις. Ειδικότερα, η τιμή του Brent σημείωσε άνοδο 2,7% στα 113,16 δολάρια και η τιμή WTI ενισχύθηκε 3,4% στα 107,82 δολ. Αντίστοιχα, και η τιμή του χρυσού κέρδισε 1,1% στα 1.939 δολ.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Τo yield του 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,35% και του 30ετούς σημείωσε πτώση κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,48%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1159 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v