Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μαζί με το αργό

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Πτώση πάνω από 3% για το αργό. Ανακάμπτει από τα χαμηλά μήνα έναντι του ευρώ το δολάριο. Στο 2,43% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Κέρδη για τον χρυσό.

Υποχωρεί η Wall Street μαζί με το αργό

Συγκρατημένες απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, με τους δείκτες να οδεύουν σε μηνιαία κέρδη άνω του 4%. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,3% στις 35.119 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,44% στις 14.375 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,32% στις 4.588 μονάδες.

Για το πρώτο τρίμηνο, οι Dow Jones και S&P 500 καταγράφουν απώλειες πάνω από 3%, ενώ ο Nasdaq έχει καταγράψει απώλειες πάνω από 7%. Θα είναι το πρώτο αρνητικό τρίμηνο για τους δείκτες από το 2020.

«Υπήρξε ένα ράλι ανακούφισης, εν μέρει επειδή οι επενδυτές άρχισαν να κοιτάνε πέρα από τη ρωσική εισβολή, επειδή υπήρξε μεγαλύτερη καθαρότητα όσον αφορά τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας και λόγω αγορών για τεχνικούς λόγους, καθώς υπήρχε πολύ χρήμα στην άκρη», δήλωσε αναλυτής στο CNBC. «Αλλά πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα οι επενδυτές θα καταλάβουν, σε κάποιο σημείο, ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα επιτόκια αυξάνονται και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Το περιβάλλον παραμένει δύσκολο για τις μετοχές», πρόσθεσε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε 6,4% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1982.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,6%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,4%.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε 5,4% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 1983.

To άλμα στις τιμές περιόρισε τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες ενισχύθηκαν 0,2% έναντι πρόβλεψης για κέρδη 0,5%. Τον προηγούμενο μήνα είχαν πραγματοποιήσει άλμα 2,1%.

Εν τω μεταξύ, μικρή άνοδο κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας το επίπεδο των 200.000.

Στα εμπορεύματα, πτώση 4,3% καταγράφει η τιμή του αργού πετρελαίου στα 103,2 δολάρια το βαρέλι, μετά τα δημοσιεύματα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Άνοδο 0,18% σημειώνει ο χρυσός, στα 1.942 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολισθαίνει 1 μονάδα βάσης στο 2,34%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v