Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Διαγράφουν τα κέρδη οι δείκτες με τις δηλώσεις Πάουελ στο επίκεντρο. Άλμα 10% για τη μετοχή της Tesla. Στο 2,92% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Υποχωρούν δολάριο και χρυσός. Κέρδη 1,7% για το αργό.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη εν μέσω πιέσεων από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και τη δήλωση του Πάουελ ότι είναι στο «τραπέζι» αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,14% στις 35.210 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,39% χαμηλότερα στις 13.400 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,09% στις 4.455 μονάδες.

Mια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα βρίσκεται στο «τραπέζι» όταν συνεδριάσουν οι αξιωματούχοι της Fed στις 3 με 4 Μαΐου, δήλωσε ο κ. Πάουελ σε συζήτηση που διοργάνωσε το ΔΝΤ.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται τρεις φορές υψηλότερα από τον στόχο του 2%, είναι «κατάλληλο να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα» ανέφερε ο Πάουελ. Ο ίδιος τόνισε ότι πολλοί στη Fed πιστεύουν ότι θα ήταν κατάλληλη μία ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας Μέρι Ντέιλι, ο Τσαρλς Έβανς και ο Ράφαελ Μπόστιτς τόνισαν ότι ενώ βλέπουν την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, δεν θέλουν να κάνουν τίποτα που θα ανακόψει την ανάπτυξη. Η Ντέιλι παραδέχτηκε ότι η αυστηρότερη πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει μια ήπια ύφεση, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 2.000 στις 184.000 την εβδομάδα που έληξε στις 16 Απριλίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 182.000. Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, ενισχύθηκε στις 177.250 από 172.750.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Tesla καταγράφει ράλι 10%, μετά την ανακοίνωση κερδών που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις, ενώ η μετοχή της αεροπορικής εταιρείες United ενισχύεται 7,5%.

Η μετοχή του Netflix καταγράφει πτώση 2%. Την Τετάρτη σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2004, αφού ο κολοσσός του streaming ανακοίνωσε την πρώτη του απώλεια συνδρομητών σε περισσότερο από μια δεκαετία. Άλλες εταιρείες ροής όπως η Disney και η Roku επίσης σημείωσαν πτώση και άλλες μετοχές τεχνολογίας έκλεισαν χαμηλότερα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 1,7% υψηλότερα στα 103,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,3% στα 1.949 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,089 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί τρεις μονάδες βάσης, στο 2,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v