Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό sell off στη Wall Street

Επέστρεψαν οι πωλητές στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να «βουλιάζει» 2,3%. Σε θετικό έδαφος κρατήθηκε ο Dow Jones. Στο 2,75% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Τέταρτη σερί άνοδος για τον χρυσό.

Τεχνολογικό sell off στη Wall Street

Πρωταγωνιστής στις απώλειες για άλλη μια συνεδρίαση ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

Ειδικότερα, νέες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη της Snap Inc… και ενώ επιδεινώνονται τα προβλήματα για τον κλάδο, που είναι ήδη αντιμέτωπος με επιβράδυνση της αύξησης χρηστών και με τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων.

H μετοχή του Snap σημείωσε «βουτιά» 43%. Αντίστοιχα η μετοχή της Meta Platform (Facebook) υποχώρησε 7,9%, της Alphabet (Google) 5% και του Twitter 5,6%.

«Η τεχνολογία κυριαρχεί στην αγορά και σε νούμερα (παραμένει η μεγαλύτερη στάθμιση) αλλά και ψυχολογικά και παρά τις επιθετικές ρευστοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές εξακολουθούν να κατέχουν πολλά τεχνολογικά χαρτιά», σχολίασε ο Adam Crisafulli, της Vital Knowledge.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,16% ή 50 μονάδες στις 31.971, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,80% στις 3.941 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,35% στις 11.264 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των McDonalds (+2,8%) και Verizon (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (-4%) και Boeing (-3,7%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Μάιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές μείωσαν τη ζήτηση για υπηρεσίες, ενώ επανήλθαν οι περιορισμοί στην προσφορά λόγω των lockdown στην Κίνα και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 53,8 μονάδες αυτόν τον μήνα από 56,0 τον Απρίλιο.

Παράλληλα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν μεγάλη πτώση τον Απρίλιο καθώς οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εξακολουθούν να κινούνται υψηλότερα.
Αυτός ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας πτώσης των πωλήσεων.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών κατέγραψαν "βουτιά" 16,6% τον Απρίλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 591.000 από 709.000 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν πτώση 1,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,4% στα 109,77 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα για τέταρτη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.865 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση 10 μονάδων βάσης στο 2,75% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0731 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v