Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη ημέρα απωλειών στη Wall στη σκιά του πληθωρισμού

Μικρή πτώση σημείωσαν οι δείκτες σε μια συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων. Στο 2,91% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ανέκαμψε στα $96 το αργό. Θετικό γύρισμα για τον χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ μετά την απόλυτη ισοτιμία.

Τέταρτη ημέρα απωλειών στη Wall στη σκιά του πληθωρισμού

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τα στοιχεία που έδειξαν άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε νέο υψηλό 41 ετών.

Και οι τρεις δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση βαθιά στο «κόκκινο» αλλά υπήρξε γρήγορα αντίδραση με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό τομέα.

Τελικά ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,6% στις 30.777 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,15% χαμηλότερα στις 11.247 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,45% στις 3.801 μονάδες.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχτηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, φτάνοντας σε φρέσκο υψηλό 41 ετών και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 1981. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3%, κάνοντας την πιο μεγάλη άνοδο από το 2005.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αυξηθεί κατά 8,6% σε ετήσια βάση, ποσοστό που ήταν ήδη το πιο υψηλό των τελευταίων 41 ετών -από τον Δεκέμβριο του 1981.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο κατά 0,7% σε σύγκριση με ένα μήνα πριν και κατά 5,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, επίσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

H μέτρηση μπορεί να παρακινήσει τη Fed να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Τον περασμένο μήνα η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5 με 1,75%. Aυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1994.

«Τα νούμερα ήταν χειρότερα από ό,τι αναμενόταν αλλά το γεγονός ότι ο δομικός δείκτης καταναλωτή δείχνει να επιβραδύνεται σε ετήσια βάση αποτελεί μια ένδειξη ότι αυτό ίσως να είναι το τελευταίο ανοδικό ξέσπασμα του πληθωρισμού»  δήλωσε αναλυτής στο Reuters.

O αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, ενίσχυσε τις προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, λέγοντας ότι μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου μπορεί να απαιτείται μια κίνηση κατά 100 μονάδες βάσης στην συνεδρίαση του Ιουλίου.

«Όλα είναι στο τραπέζι» δήλωσε ο Μπόστιτς σε δημοσιογράφους. Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει μια αύξηση επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα απάντησε ότι «μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπόστιτς επισήμανε ότι ενώ πρέπει να μελετήσει καλύτερα τις λεπτομέρειες της έκθεσης για τον πληθωρισμό, έχει την αίσθηση ότι τα σημερινά νούμερα δείχνουν ότι η πορεία του πληθωρισμού δεν είναι προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 1% στα 96,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.731 δολάρια ανά ουγκιά. Τα δύο εμπορεύματα βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,008 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βούτηξε στο 2,91% από 3,05% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v