Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι απειλές της Κίνας ανησύχησαν τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 400 μονάδες. Οριακές απώλειες για τον Nasdaq. Στο 2,72% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Οι απειλές της Κίνας ανησύχησαν τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street καθώς εντείνεται η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μετά την άφιξη της Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν συνιστά σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κίνας.

«Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα αφανιστούν από αυτή» προειδοποίησε το κινεζικό υπουργείου Εξωτερικών και κάλεσε τις ΗΠΑ να μην συνεχίσουν σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι.

Νωρίτερα, κινεζικά κρατικά μέσω ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η Κίνα θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν στις 4 με 7 Αυγούστου.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 1,22% ή 400 μονάδες στις 32.396, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,66% στις 4,091 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,16% στις 12.348 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Travelers (+1,2%) και Salesforce (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (-5,4%) και Boeing (-2,9%).

Στο μεταξύ, οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Ιούνιο καθώς η οικονομία είναι αντιμέτωπη με υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και άνοδο των επιτοκίων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 600.000 στα 10,7 εκατ. από 11,3 τον Μάιο.

Επιπλέον η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στραμμένη και στα στοιχεία απασχόλησης του Ιουλίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Στο εταιρικό μέτωπο, μπορεί η Uber να ανακοίνωσε ζημιές 2,6 δισ. δολαρίων στο β’ τρίμηνο ωστόσο τα έσοδα διαμορφώθηκαν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών και συγκεκριμένα στα 8,07 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,72% και το 30ετές σημείωσε άνοδο έξι μονάδων βάσης στο 2,98%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,6% στα 94,42 δολ. και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα για πέμπτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.789 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,0175 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v