Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ράλι στη Wall Street με το βλέμμα σε ΑΕΠ και Fed

Κέρδη πάνω από 1% για τους δείκτες που οδεύουν στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του 2022. Βουτιά 5,2% για τη Meta. Άλμα 4,1% για τη Nike. Ήπια κέρδη για το δολάριο έναντι του ευρώ. Βυθίστηκε στο 2,68% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ράλι 1,95% για τον χρυσό.

Νέο ράλι στη Wall Street με το βλέμμα σε ΑΕΠ και Fed

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την Πέμπτη καθώς τα στοιχεία που έδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ενίσχυαν τα στοιχήματα των επενδυτών ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων.

O Dow Jones ενισχύθηκε 1,03% στις 32.529 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 1,08% στις 12.162 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,21% στις 4.072 μονάδες.

Και οι τρεις μήνες οδεύουν στον καλύτερο μήνα του 2022.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο.

Η προσωπική κατανάλωση, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 1,2%.

Εν τω μεταξύ, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 5.000 στην τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση.

«Τα κακά νέα γίνονται καλά νέα. Όταν η οικονομία επιβραδύνεται, το πιο πιθανό είναι ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Αυτό θα φέρει πιο κοντά το τέλος του κύκλου σύσφιξης και στις αγορές αρέσει αυτό» δήλωσε στο Bloomberg ο Μάικλ Άρον, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην State Street Global Advisors. 

Οι δείκτες πραγματοποίησαν ράλι και στη χθεσινή συνεδρίαση καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης όπως αναμενόταν και ο Τζερόμ Πάουελ έστειλε «σήματα» ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μην είναι τόσο επιθετική όσον αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Meta έκλεισε με πτώση 5,2% στα 160 δολάρια.

Άνοδο 4,1% σημείωσε η μετοχή της Nike στα 112 δολάρια.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο έκλεισε με οριακή πτώση 0,2% στα 96,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποίησε ράλι 1,95% στα 1.752 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ βούτηξε 1,5% έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,018 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχώρησε 10 μονάδες βάσης στο 2,68%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v