Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στη Wall Street

Αδύναμα ξεκίνησαν οι μετοχές, ύστερα από ανησυχητικά στοιχεία στην Κίνα, αλλά γύρισαν θετικά στη συνέχεια. Οι επενδυτές αναμένουν αποτελέσματα μεγάλων λιανοπωλητών, όπως, Home Depot, Walmart, Target. Πάνω το δολάριο, κάτω ο χρυσός.

Θετικό γύρισμα στη Wall Street

Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν αδύναμα τη νέα εβδομάδα, μετά από άλλη μια θετική εβδομάδα που έφυγε στη Wall Street, την τέταρτη διαδοχική για S&P 500 και Nasdaq, στη σκιά δυσμενών στοιχείων από την Κίνα, που εντείνουν τους φόβους παγκόσμιας ύφεσης.

Αν και άνοιξαν με απώλειες σχεδόν μισής μονάδας οι βασικοί δείκτες στη συνέχεια μάζεψαν τις ζημιές και πήγαν από το κόκκινο στο πράσινο. Ο Dow Jones ενισχύεται 0,5% . O S&P 500 ανεβαίνει 0,4% και ο Nasdaq σχεδόν 0,5%.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αλλά η αγορά στη συνέχεια απορρόφησε τους κραδασμούς και μοιάζει να θέλει να δείξει πως βάζει πλώρη για τη 5η διαδοχική ανοδική εβδομάδα, μολονότι οι ανησυχίες παραμένουν.

«Τα σύννεφα της ύφεσης μαζεύονται παγκοσμίως. Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε το 2ο τρίμηνο. Οι ΗΠΑ σημείωσαν «τεχνική ύφεση». Η ροή φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη είναι περιορισμένη», έγραψε ο Seth Carpenter της Morgan Stanley σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες την Κυριακή.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 2,5% ετησίως το 2022, που είναι περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον Μάιο. Πλησιάζουμε πιο κοντά στο σενάριο της "αρκούδας" από ό,τι λέγαμε στο outlook μέσα Μαΐου».

Tο "ακτιβιστικό" hedge fund, Third Point, του οποίου ηγείται ο Ντάνιελ Λεμπ, απέκτησε νέο μερίδιο στη Disney, σύμφωνα με επιστολή προς τους επενδυτές όπως μεταδίδει το CNBC. Οι μετοχές της Disney έκαναν άλμα 2%.

Οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια εβδομάδα κερδών από μεγάλους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Home Depot, Walmart και Target, και ζυγίζουν τις ενδείξεις για το πώς οι επιχειρήσεις τους επηρεάστηκαν από τον πληθωρισμό και άλλες μακροοικονομικές προκλήσεις το πιο πρόσφατο τρίμηνο.

Την περασμένη εβδομάδα ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,25% για να καταγράψει την τέταρτη θετική διαδοχική εβδομάδα και το μεγαλύτερο σερί νικών από το 2021. Ο Nasdaq Composite έκλεισε την εβδομάδα 3,08% υψηλότερα, επίσης για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο Dow ανέβηκε 2,9%.

Σημειώνεται ότι μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, ο Nasdaq έχει περάσει εκτός «bear market» με άνοδο 22% από τα πρόσφατα χαμηλά. Αντίστοιχα, οι Dow Jones και S&P 500 απέχουν 12,7% και 16,4% από τα χαμηλά του Ιουνίου.

Ο χρυσός υποχώρησε έως και 1,6% τη Δευτέρα, στα $1.774,39 η ουγγιά, μετά τη μεγαλύτερη περίοδο εβδομαδιαίων κερδών εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καθώς δέχθηκε πίεση από το ισχυρότερο δολάριο... στη σκιά του Πεκίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v