Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέρασε πάνω από τις 34.000 μονάδες ο Dow Jones

Κερδίζουν έδαφος οι αγοραστές στη Wall Street με τον βιομηχανικό δείκτη να περνά πάνω από τις 34.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο. Στο επίκεντρο, εταιρικά αποτελέσματα και μακροοικονομικά στοιχεία. Οριακές οι κινήσεις και για δολάριο και πετρέλαιο.

Πέρασε πάνω από τις 34.000 μονάδες ο Dow Jones

Κέρδη για τον Dow Jones με ώθηση από τα καλά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου των Walmart και Home Depot. 

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύεται 0,73% στις 34.158 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται στις 4.309 μονάδες ή 0,29% ychλότερα ενώ ο Nasdaq πέφτει  μόλις 0,15% στις 13.108 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street παραμένουν σε επαφή με τα υψηλά τριμήνου που κατέκτησαν χθες, με τους επενδυτές να εξετάζουν οικονομικά στοιχεία αλλά και επιχειρηματικές εξελίξεις, ενώ περιμένουν αύριο να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο σκέψης της Fed, μέσω της δημοσιοποίησης των πρακτικών της συνεδρίασης τον προηγούμενο μήνα.

Σε εταιρικό επίπεδο η Walmart ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οδηγώντας τη μετοχή σε άνοδο 3%. Η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης τις προοπτικές του δεύτερου εξαμήνου. Η Home Depot επίσης εμφάνισε κέρδη που ξεπερνούν τις προσδοκίες και διατηρεί το quidance για το 2022. Αντίθετα οι μετοχές της ZipRecruiter πιέζονται καθώς η εταιρεία περιόρισε τις προβλέψεις σε ότι αφορά τα έσοδά της.

Η Wall Street είχε μια ανοδική συνεδρίαση χθες με όλους τους κύριους δείκτες να κλείνουν θετικά έπειτα από μια απότομη ενδοσυνεδριακή κίνηση. Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν τα πρόσφατα κέρδη ως ένα «ράλι αρκούδας» αντί για την έναρξη ενός νέου ανόδου κύκλου.

Οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα δείχνουν ότι ο στεγαστικός κλάδος στις ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση. Οι εκκινήσεις κατοικιών ανήλθαν συνολικά σε 1,446 εκατομμύρια τον Ιούλιο, σημειώνοντας πτώση 9,6% από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα προέβλεπαν 1,52 εκατομμύρια ή πτώση μόνο 2,5%. Οι οικοδομικές άδειες ανήλθαν σε 1,674 εκατ., σημειώνοντας μείωση 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αυτό ήταν λίγο καλύτερο από την εκτίμηση για πτώση 3,3%.

Οι κατασκευές έχουν πιεστεί καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και το κόστος κατασκευής έχουν εκτοξευθεί. Η ύφεση στο χώρο έχει επηρεάσει την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη, καθώς ο κλάδος συνεισφέρει περισσότερο από το 15% του εθνικού ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Federal Reserve. Η άνοδος ήταν πάνω από τις προσδοκίες της Wall Street για 0,3%. Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας ανέκαμψε στο 80,3% τον Ιούλιο από 79,9% τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας αντανακλά τα όρια στη λειτουργία των εργοστασίων, των ορυχείων και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της χώρας. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ποσοστό 80,2%.

Το δολάριο κινείται οριακά υψηλότερα, ενώ ο χρυσός βρίσκεται στα 1.789 δολάρια η ουγκιά με μικρή πτώση.
Σήμερα, το πετρέλαιο προσπαθεί να ανακάμψει. Το West Texas Intermediate κινήθηκε ελαφρά ανοδικά αλλά παραμένει κάτω από τα 89 δολάρια το βαρέλι έχοντας υποχωρήσει περίπου 5% τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Εκτός από τις οικονομικές ανησυχίες, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν επίσης την προοπτική αύξησης της προσφοράς καθώς η ζήτηση θα μετριάζεται. Η Λιβύη αντλεί περισσότερο πετρέλαιο και το Ιράν πλησιάζει πιο κοντά στην αναβίωση μιας πυρηνικής συμφωνίας που πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v