Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στοιχήματα για νέα ανοδική εβδομάδα στη Wall Street

Χτίζοντας πάνω στην ελπίδα μετά από τέσσερις σερί θετικές εβδομάδες κινήθηκαν οι επενδυτές αψηφώντας τα ανησυχητικά στοιχεία από την Κίνα, που προκάλεσαν αρχικά φόβο και πωλήσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Τα διλήμματα και τι εκτιμούν αναλυτές.

Στοιχήματα για νέα ανοδική εβδομάδα στη Wall Street

Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν αδύναμα τη νέα εβδομάδα, μετά από άλλη μια θετική εβδομάδα που έφυγε στη Wall Street, την τέταρτη διαδοχική για S&P 500 και Nasdaq,

Παρά τις δυσμενείς ειδήσεις από την Κίνα που απλώνουν την οσμή της ύφεσης διεθνώς, οι αγοραστές πήραν κεφάλι στη μάχη με τους πωλητές στα αμερικανικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα. Η εβδομάδα ξεκίνησε θετικά, παρά το μούδιασμα στην αρχή της συνεδρίασης.

Αν και άνοιξαν με απώλειες σχεδόν μισής μονάδας οι βασικοί δείκτες στη συνέχεια μάζεψαν τις ζημιές και πήγαν από το κόκκινο στο πράσινο. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,45% . O S&P 500 ανέβηκε 0,40% και ο Nasdaq έκλεισε υψηλότερα κατά 0,62%.

Οι μετοχές άνοιξαν τη συνεδρίαση χαμηλότερα, με αιχμή εταιρείες ενέργειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, πριν ανακάμψουν σε θετικό έδαφος.

Οι μετοχές στα βασικά καταναλωτικά είδη και στις υπηρεσίες επικοινωνίας κινήθηκαν υψηλότερα, ενώ η Tesla τράβηξε την τεχνολογία σε θετικό έδαφος.

Tο "ακτιβιστικό" hedge fund, Third Point, του οποίου ηγείται ο Ντάνιελ Λεμπ, απέκτησε νέο μερίδιο στη Disney, σύμφωνα με επιστολή προς τους επενδυτές όπως μεταδίδει το CNBC,ανεβάζοντας τις μετοχές της Disney.

Οι κινήσεις έγιναν παρά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα. 

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αλλά η αγορά στη συνέχεια απορρόφησε τους κραδασμούς και μοιάζει να θέλει να δείξει πως βάζει πλώρη για τη 5η διαδοχική ανοδική εβδομάδα, μολονότι οι ανησυχίες παραμένουν.

«Πιστεύω ότι αυτό στο οποίο η αγορά κάνει πολύ καλή δουλειά είναι να κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται πολύ άβολα», δήλωσε ο Keith Lerner του Truist. «Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η αγορά, δείχνει ότι είναι ήδη προετοιμασμένη για άσχημα νέα, οπότε μόλις τα λάβει, δεν βλάπτουν την αγορά επειδή είναι ήδη προετοιμασμένη για αυτά».

«Τα σύννεφα της ύφεσης μαζεύονται παγκοσμίως. Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε το 2ο τρίμηνο. Οι ΗΠΑ σημείωσαν «τεχνική ύφεση». Η ροή φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη είναι περιορισμένη», έγραψε ο Seth Carpenter της Morgan Stanley σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες την Κυριακή.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 2,5% ετησίως το 2022, που είναι περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον Μάιο. Πλησιάζουμε πιο κοντά στο σενάριο της "αρκούδας" από ό,τι λέγαμε στο outlook μέσα Μαΐου».

Οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια εβδομάδα κερδών από μεγάλους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Home Depot, Walmart και Target, και ζυγίζουν τις ενδείξεις για το πώς οι επιχειρήσεις τους επηρεάστηκαν από τον πληθωρισμό και άλλες μακροοικονομικές προκλήσεις το πιο πρόσφατο τρίμηνο.

Την περασμένη εβδομάδα ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,25% για να καταγράψει την τέταρτη θετική διαδοχική εβδομάδα και το μεγαλύτερο σερί νικών από το 2021. Ο Nasdaq Composite έκλεισε την εβδομάδα 3,08% υψηλότερα, επίσης για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο Dow ανέβηκε 2,9%.

Σημειώνεται ότι μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, ο Nasdaq έχει περάσει εκτός «bear market» με άνοδο 22% από τα πρόσφατα χαμηλά. Αντίστοιχα, οι Dow Jones και S&P 500 απέχουν 12,7% και 16,4% από τα χαμηλά του Ιουνίου.

Ο χρυσός υποχώρησε έως και 1,6% τη Δευτέρα, στα $1.774,39 η ουγγιά, μετά τη μεγαλύτερη περίοδο εβδομαδιαίων κερδών εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καθώς δέχθηκε πίεση από το ισχυρότερο δολάριο... στη σκιά του Πεκίνου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρά στο 2,79%. Χαμήλωσε 3,2% η τιμή του  πετρελαίου brent στα 94.95 δολ. το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v