Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές κινήσεις στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Το σήμα που θα στείλει η κεντρική τράπεζα για τα επόμενα βήματά της περιμένουν οι επενδυτές. Πληθαίνουν τα σύννεφα της ύφεσης στον πλανήτη, ανεβάζοντας τις αποδόσεις στα ομόλογα. Κέρδη για το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ+ και Ιράν.

Οριακές κινήσεις στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Κατεύθυνση αναζητούν οι επενδυτές στη Wall Street, με την προσοχή στραμμένη στην Παρασκευή και την πολυαναμενόμενη ομιλία του Τζ. Πάουελ στο Jackson Hole.

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με οριακές απώλειες ωστόσο αργότερα γύρισαν σε ανοδική τροχιά. Άνοδος 0,05% για τον Dow Jones στις 32.927 μονάδες, υψηλότερα 0,16% ο S&P 500 στις 4.135 μονάδες και κέρδη 0,4% για τον Nasdaq στις 12.434 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε περίπου δύο μονάδες βάσης, αφού στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγγελίες που έγιναν σε εργοστάσια των ΗΠΑ για βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, υποδεικνύοντας τη διατήρηση της ζήτησης για εξοπλισμό παρά τα υψηλότερα επιτόκια και τις ανησυχίες για αποδυνάμωση της οικονομίας. Το δολάριο συνέχισε να ανεβαίνει έναντι των σημαντικότερων νομισμάτων.

Οι επενδυτές θα μελετήσουν την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή για να κατανοήσουν πόσο επιθετική θα είναι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών προκλήσεων. Η ανάκαμψη των μετοχών από το χαμηλό του Ιουνίου έχει σταματήσει, ενόψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας.

Τα τελευταία στοιχεία, πάντως, έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα αποδυναμώνεται σε όλο τον πλανήτη, από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και από εκεί στην Ασία, υπογραμμίζοντας τη λεπτή ισορροπία που διαχειρίζεται η Fed στην προσπάθεια να αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed της Minneapolis Neel Kashkari επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και η κεντρική τράπεζα πρέπει να δράσει για να τον θέσει υπό έλεγχο.

Η Fed «θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα αυτή την ευκαιρία για να επαναλάβει το γεγονός ότι τα επιτόκια έχουν περισσότερο χώρο να ανέβουν, επειδή θέλουν πραγματικά να μειώσουν τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Kelvin Tay, επικεφαλής επενδύσεων Ασίας-Ειρηνικού στη UBS Global Wealth Management.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 κινήθηκε μεταξύ μικρών κερδών και ζημιών, ενώ τα ευρωπαϊκά ομόλογα υποχώρησαν καθώς οι traders αύξησαν τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει πιο τολμηρά μέτρα για να δαμάσει τις αυξανόμενες τιμές. Οι αγορές χρήματος τιμολογούν τώρα πλήρως μια ποσοστιαία μονάδα αυστηροποίησης της πολιτικής μέχρι τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η οποία θα ανέβαζε το επιτόκιο καταθέσεων στο 1%. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας ανέβηκε 4,5 μονάδες βάσης στο 1,36%, υψηλό δύο μηνών.

Από την άλλη πλευρά, το αργό πετρέλαιο WTI ξεπέρασε τα 94 δολάρια το βαρέλι. Ενισχύεται από τη συρρίκνωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και τα σενάρια για πιθανές περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.

Το χθεσινό ράλι του Bitcoin αποδείχθηκε βραχύβιο, με το κρυπτονόμισμα να επιστρέφει προς τις 21.000 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v