Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόκια και ύφεση κοκκίνισαν τη Wall Street

Τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο μηνών σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να «βουλιάζει» 640 μονάδες. Πέρασε πάνω από το 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Έκτη σερί πτώση για τον χρυσό. Νέο «άλμα» για το δολάριο.

Επιτόκια και ύφεση κοκκίνισαν τη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ετήσια συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ όπου ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ αναμένεται να μιλήσει για τον πληθωρισμό και να δώσει ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας στα πλαίσια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

«Αναμένουμε από τον Πάουελ να μιλήσει για την υιοθέτηση μιας πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής», σχολίασε ο αναλυτής Chris Senyek. Και πρόσθεσε: «Η Fed θα πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια στο 4,5%+ για να θέσει τον πληθωρισμό σε βιώσιμη πορεία προς τον μακροπρόθεσμο στόχο της Τράπεζας του 2%».

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν ανησυχία στην αγορά για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,9% ή 641 μονάδες στις 33.065, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,13% στις 4,138 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,55% στις 12.981 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (-4,4%), Salesforce (-3,9%) και Walt Disney (-3,3%) ενώ κανένας τίτλος δεν κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος.

Στο μεταξύ, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ή αλλιώς «δείκτης φόβου» εκτοξεύτηκε 16% στις 23,95 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο σε απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά των 30 μονάδων του Ιουνίου.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν για άλλη μια μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με το 10ετές να κινείται υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,02% και το 2ετές να σημειώνει άνοδο 12 μονάδων βάσης στο 3,33%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,6% στα 90,23 δολ./βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα για έκτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,8% στα 1.748 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε υψηλό αντίστοιχο του 2002, σε σχέση με το ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 1% στο 0,9935 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v