Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρό καλάθι κρατούν οι επενδυτές στη Wall Street

Διστακτικές κινήσεις, στα απόνερα της ισχυρής βουτιάς τη Δευτέρα, σηματοδοτούν το τέλος στο καλοκαιρινό ράλι, εν μέσω ανησυχιών για νέα αύξηση επιτοκίων της Fed. Ασχημα στοιχεία από PMI και αγορά κατοικίας. Πάνω από 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Μικρό καλάθι κρατούν οι επενδυτές στη Wall Street

Μικρές μεταβολές στις τιμές των μετοχών στη Wall Street, μετά τη σημαντική πτώση της Δευτέρας, τη χειρότερη μέρα της αμερικανικής αγοράς από τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα επιθετικό μήνυμα από τη Federal Reserve σχετικά με τα επιτόκια, στη σκιά του πληθωρισμού που καλπάζει.

Με μικρές κινήσεις, ο Dow Jones κινείται χαμηλότερα 0,5%. Ο S&P 500 χάνει οριακά έδαφος 0,2% όπως και ο Nasdaq 0,1%.

Οι επενδυτές έρχονται μετά από μια υποχώρηση που προμηνύει πως το καλοκαιρινό ράλι απέτυχε να δώσει συνέχεια, εν μέσω ανησυχιών για νέα αύξηση επιτοκίων, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να ανεβαίνει πάνω από το 3%.

Ο Dow σημείωσε πτώση πάνω από 600 μονάδες τη Δευτέρα, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite υποχώρησαν περισσότερο από 2% έκαστος. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις για τον Dow και τον S&P 500 από τις 16 Ιουνίου. Ο Nasdaq υπέστη τη χειρότερη συνεδρίασή του από τις 28 Ιουνίου.

«Η επιστροφή των αρκούδων κατά την άποψή μας έχει μια τελευταία πράξη», έγραφε η Λίζα Σάλετ από το τμήμα Wealth Management της Morgan Stanley. Πρόσθεσε ότι η Wall Street υποτιμά τον πληθωρισμό, τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και τις προσδοκίες για τα κέρδη που θα πρέπει να μειωθούν κάποια στιγμή.

Η Palo Alto Networks σημείωσε άνοδο λόγω των ισχυρών τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ οι μετοχές του Zoom Video υποχώρησαν αφού η εταιρεία τηλεδιάσκεψης μείωσε τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος.

Οι ανησυχία για το τρίπτυχο πληθωρισμός, επιτόκια, ύφεση εντείνει τον προβληματισμό. Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν, ωστόσο, την ευκαιρία να ανέλθουν, εάν ο Τζέρομ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, δώσει ένα διακριτικό μήνυμα στο συμπόσιο του Jackson Hole, λένε οι αναλυτές.

Τα πρόσφατα σχόλια από τα «γεράκια» της Federal Reserve για αυξημένα επιτόκια φαίνεται να έπεισαν ορισμένους παίκτες να κάνουν πίσω στην αγορά, οδηγώντας σε μια συγκλίνουσα εκτίμηση πως ο πρόεδρος Πάουελ θα στείλει ένα «γερακίσιο» μήνυμα την Παρασκευή, στο Jackson Hole, σύμφωνα με τη Standard Chartered Plc.

Στο μεταξύ, βούτηξαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο στη σκιά της ανόδου των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και της αύξησης στις τιμές των κατοικιών καθώς συνεχίζεται να πλήττεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τα σημάδια της ύφεσης πυκνώνουν.

Βούλιαξαν 12,6% οι νέες πωλήσεις υποχωρώντας στις 511.000 μονάδες τον προηγούμενο μήνα (μέγεθος εποχιακά προσαρμοσμένο), σύμφωνα με το υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τις νέες πωλήσεις στις 575,000 μονάδες, σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επίσης, η παραγωγή στα εργοστάσια του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό αυτόν τον μήνα, καθώς οι εταιρείες πλήττονται από την αδύναμη ζήτηση των πελατών, σύμφωα με τον δείκτη PMI

Η παραγωγή σε όλες τις αμερικανικές εταιρείες μειώθηκε τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global.

Η μείωση της παραγωγής ήταν ευρείας βάσης, με τους κατασκευαστές και τους παρόχους υπηρεσιών να καταγράφουν τη χαμηλότερη δραστηριότητα. Οι εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών κατέγραψαν τον πιο απότομο ρυθμό μείωσης, καθώς η δραστηριότητα μειώθηκε ραγδαία, ενώ οι παραγωγοί αγαθών σημείωσαν μέτρια πτώση στην παραγωγή.

Τι λέει η Bank of America για τον S&P 500

Ο S&P 500 απέτυχε την περασμένη εβδομάδα να παραμείνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών - ένα επίπεδο που παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές - καθώς το ράλι της αγοράς από τα χαμηλά στα μέσα Ιουνίου εξαντλήθηκε.

Τώρα, ο Στίβεν Σατμάιερ της Bank of America συμβουλεύει τους επενδυτές να παρακολουθούν τα ακόλουθα επίπεδα για να δουν πού θα μπορούσε να βρει κάποια τεχνική στήριξη η αγορά:

Κινητός μέσος όρος 100 ημερών: 4.090

Κινητός μέσος όρος 50 ημερών: 3.969

Επίπεδο Fibonacci 38,2% του ράλι Ιουνίου-Αύγουστου: 4.062

Επίπεδο Fibonacci 61,8% του ράλι Ιουνίου-Αύγουστου: 3.981

Ο S&P 500 διαπραγματεύθηκε γύρω στις 4.135 την Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v