Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί πτώση στη Wall Street

Σε καθοδικό κανάλι παρέμεινε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την «βουτιά» των 1.000 μονάδων του Dow Jones την Παρασκευή. Στο 3,10% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Άλμα» 4,2% για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Δεύτερη σερί πτώση στη Wall Street

Πτώση στη Wall Street στον απόηχο της ομιλίας του Τζέρομ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ που επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η Fed θα ακολουθήσει επιθετική νομισματική πολιτική για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.

Η ομιλία του, όπως επισήμαναν οι Financial Times ήταν σε έντονη αντίθεση με το μήνυμα που έδωσε στο περσινό συμπόσιο, όταν προέβλεψε ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν ένα «παροδικό» φαινόμενο που προέρχεται από ζητήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Έκτοτε κατέστη σαφές ότι ο πληθωρισμός καθοδηγείται από τη ζήτηση και επομένως είναι πιθανό να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,57% ή 184 μονάδες στις 32.099, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,67% στις 4,030 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,02% στις 12.017 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walmart (+1,5%) και Chevron (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των 3M Co (-2,1%) και Salesforce (-1,8%).

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Dow Jones έχασε 1.008 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαξε» σχεδόν 4%.

«Καθώς τελειώνει το καλοκαίρι αξίζει να παρατηρήσουμε ότι οι μετοχές το προηγούμενο διάστημα ήταν εξαιρετικά ασταθής», σχολίασε αναλυτής. «Αναμένουμε περισσότερη αστάθεια στην αγορά τον φθινόπωρο και τον χειμώνα καθώς υποψιαζόμαστε ότι θα αρχίσουν να υποβαθμίζονται οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη εξαιτίας των ειδήσεων για τον πληθωρισμό και της σφικτής νομισματικής πολιτικής της Fed».

Στο μεταξύ, υψηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές σημείωσε άνοδο επτά μονάδων βάσης στο 3,10% και το 2ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,42%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε «άλμα» 4,2% στα 97,01 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά χαμηλότερα στα 1.749 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ, στο 0,9997 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v