Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Θετικά στοιχήματα ενόψει Jackson Hole

Αισιόδοξα μηνύματα στέλνει η αγορά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν να ζυγίσουν τους χρησμούς του επικεφαλής της Fed, Τζ. Πάουελ, για τα επιτόκια, την Παρασκευή. Στο 3,11% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ενισχύεται ο χρυσός.

Wall Street: Θετικά στοιχήματα ενόψει Jackson Hole

Με θετικό μάτι και αντίστοιχες κινήσεις στις μετοχές οι επενδυτές στη Wall Street αναμένουν τους χρησμούς του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, την Παρασκευή, στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole.

Ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,4%. Ο S&P 500 ανεβαίνει 0,8% και ο Nasdaq ενισχύεται 1,1%.

Οι κλάδοι υλικών, ενέργειας και επικοινωνιών ξεπερνούν τις επιδόσεις του S&P 500. Οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τον κλάδο της υγείας, τα βασικά καταναλωτικά είδη και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Ο Dow την Τετάρτη σημείωσε ελαφρά άνοδο μαζί με τον S&P 500, ανακάμπτοντας από ένα σερί απωλειών τριών διαδοχικών συνεδριάσεων. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε επίσης άνοδο.

Οι κινήσεις στην αγορά γίνονται εν αναμονή της έναρξης του οικονομικού συμποσίου Jackson Hole την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της Federal Reserve είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Παρασκευή.

Οι traders προσμένουν με αγωνία να ακούσουν και να ζυγίσουν πληροφορίες και χρησμούς σχετικά με το πώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα κινηθεί στα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό και επίσης πώς οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια όταν τελειώσει ο τρέχων ανοδικός κύκλος.

«Η αγορά προσπαθεί να αποφασίσει εάν βρισκόμαστε στο μέσο ή στο τέλος του κύκλου και στέλνει διφορούμενα μηνύματα», δήλωσε η Λιζ Γιανγκ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη SoFi. «Περιμένουμε να λάβουμε νέα για το τι θα συμβεί αύριο στην ομιλία του Τζερόμ Πάουελ».

Η Federal Reserve «δεν πρέπει να ανοιγοκλείσει τα βλέφαρα» καθώς αντιμετωπίζει τον καυτό πληθωρισμό και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ αντιμετωπίζει μια «τεράστια» πρόκληση να βρει τρόπους να μειώσει την ανάπτυξη των τιμών χωρίς να βλάψει την οικονομία, καθώς προετοιμάζεται να απευθυνθεί στην παγκόσμια κεντρική τραπεζική κοινότητα, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE.

«Η Fed έχει καθυστερήσει τόσο πολύ που εξετάζει δύο προκλήσεις: να ξαναβάλει το τζίνι του πληθωρισμού στο μπουκάλι και να μη δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη και την ανισότητα», είπε μιλώντας στο Bloomberg.

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος επειδή η Fed κοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι», πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε πόσο καιρό θα χρειαστεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. «Η Fed πρέπει να επικεντρωθεί στον πληθωρισμό και πρέπει να το κάνει με πιο αφοσιωμένο τρόπο από ό,τι το έκανε μέχρι τώρα».

Στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας τον Ιούνιο, ο Πάουελ παραδέχτηκε ότι «καταλαβαίνουμε τώρα καλύτερα πόσο λίγα κατανοούμε για τον πληθωρισμό».

Χρειάζεται περισσότερη ειλικρίνεια σχετικά με το πώς υποτιμήθηκε τόσο το πληθωριστικό τέρας και πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θυσιάζοντας την ανάπτυξη -και τις θέσεις εργασίας- για να το τιθασεύσουν.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές εξετάζουν και τα οικονομικά στοιχεία. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι οι εργοδότες κρατούν τους εργαζομένους παρά την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα.

Τα νέα αιτήματα υποχώρησαν κατά 2.000 σε 243.000 την εβδομάδα που έληξε στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους μιλούσε για 252.000 νέες αιτήσεις. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα μειώθηκαν στο 1,42 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 13 Αυγούστου.

Στο 3,11% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Το Brent αναρριχάται κοντά στα 102 δολάρια ανά βαρέλι και το WTI πάνω από τα 95 δ0λ. Ο χρυσός ενισχύεται 0,37% στα 1.768 δολ./ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v