Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στη Wall Street μετά την ομιλία Πάουελ

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 1.008 μονάδες και τον Nasdaq να «βουλιάζει» 3,9%. Στο 3,03% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πτώση για τον χρυσό. Οριακή άνοδος για το δολάριο.

Ελεύθερη πτώση στη Wall Street μετά την ομιλία Πάουελ

Πτώση στη Wall Street στον απόηχο της ομιλίας του Τζέρομ Πάουελ που κράτησε μόλις οχτώ λεπτά.

Στην πρώτη ομιλία με παρουσία κοινού μετά την πανδημία, ο Πάουελ είπε ότι η μείωση του πληθωρισμού πιθανότατα θα οδηγήσει σε «μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης κάτω από την τάση» και προέβλεψε ότι «πολύ πιθανόν θα υπάρξει κάποια άμβλυνση στις συνθήκες στην αγορά εργασίας».

«Αυτά είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού», είπε ο Πάουελ καθώς προέβλεψε «κάποιο πόνο» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προσθέτοντας: «Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο».

Ο Dow Jones "βούλιαξε" 3,03% ή 1008 μονάδες στις 32.282, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,37% στις 4,057 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,94% στις 12.141 μονάδες. 

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των (-5,6%), Salesforce (-4,4%) και Nike (+4,2%) ενώ κανένας τίτλος δεν ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones "βούλιαξε" 4,2%, ο S&P 500 4% και ο Nasdaq 4,4%.

Στο μεταξύ, υποχώρησε τον Ιούλιο ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα ο δείκτης υποχώρησε 0,1% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητος Σε ετήσια βάση, ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης ανήλθε στο 6,3% έναντι 6,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

«Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες για τη Fed να επιτύχει ομαλή προσγείωση της οικονομίας. Ωστόσο νομίζουμε ότι οι αγορές έχουν προηγηθεί στην αποτύπωση αυτού του σεναρίου», αναφέρει ο Mark Haefele της UBS Global Wealth Management.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,03% και το 2ετές σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 3,38%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,6% στα 93,06 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα μετά από τρεις μέρες ανόδου και συγκεκριμένα κατά 1,2% στα 1.749 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,1% έναντι του ευρώ, στο 0,9961 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v