Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street μετά τη Fed

Νέα επικράτηση των πωλητών στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο τα πρακτικά της Fed. Στο 3,90% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ισχυρές πιέσιες στο πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street μετά τη Fed

Πτώση στη Wall Street μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Oι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Τα μέλη της επιτροπής FOMC της Fed εξέφρασαν ανησυχία για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και υποστήριξαν ότι η επιβράδυνση της ανόδου των τιμών απαιτεί την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, πολλοί αξιωματούχοι «τόνισαν ότι το κόστος του να μην κάνει η τράπεζα αρκετά για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό πιθανότατα ήταν μεγαλύτερο από το κόστος του να κάνει περισσότερα από όσα χρειάζεται».

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,10% ή 28 μονάδες στις 29.210, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,33% στις 3.576 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,09% στις 10.417 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (+1,8%) και Intel (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-1,7%) και Walmart (-1,2%).

«Ο Πάουελ έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι χωρίς σταθερότητα τιμών δεν μπορούμε να έχουμε ισχυρή οικονομία ή ισχυρή αγορά εργασίας», ανέφερε ο Κουίνσι Κρόσμπι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική, δηλαδή οι σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα είδος χρηματοπιστωτικού ατυχήματος, το οποίο θα στέγνωνε την αγορά από ρευστότητα και θα προκαλούσε μεγαλύτερο κακό στην παγκόσμια οικονομία».

Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγού κινήθηκαν υψηλότερα σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, αν και ο ετήσιος ρυθμός ανόδου επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για άνοδο 0,2%.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Pepsi Co καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,97 δολ. και έσοδα στα 21,97 δις. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στο 1,84 δολάρια και έσοδα στα 20,84 δις. δολάρια.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 3,90% και το 2ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,28%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 2,3% στα 87,27 δολ. και η τιμή χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.677 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ, στο 0,9708 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v