Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από τέσσερις σερί πτώσεις. Στο 3,69% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πάνω από τα 1.800 δολ. ο χρυσός. Υποχώρησε το δολάριο.

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Οριακή άνοδος στη Wall Street καθώς  οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η αμερικανική οικονομία περάσει σε ύφεση το 2023.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,28% ή 92 μονάδες στις 32.850, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,11% στις 3.821 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,01% στις 10.547 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+2,1%) και IBM (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-0,9%) και 3M Co (-0,6%).

Πλέον οι επενδυτές αμφιβάλλουν αν θα υπάρξει φέτος το λεγόμενο "ράλι του Άγιου Βασίλη" (Santa Claus rally).

«Δεν υπάρχει ακόμα Άγιος Βασίλης. Ξεχάστε το», δήλωσε ο Louis Navellier, ιδρυτής της αναπτυξιακής επενδυτικής εταιρείας Navellier & Associates. «Θα ήθελε κανείς να πιστεύει ότι όλα τα κακά νέα έχουν ενσωματωθεί. Δεν υπάρχουν άλλες κινήσεις της Fed μέχρι τον Φεβρουάριο. Δεν υποχωρούμε αλλά σίγουρα δεν ανακτούμε τις ήττες της περασμένης εβδομάδας».

«Πάνω από το 90% των Κεντρικών Τραπεζών έχει προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων φέτος, ένας παγκόσμιος συντονισμός χωρίς προηγούμενο», παρατηρεί ο Lawrence Gillum της LPL Financial. 

Στο μεταξύ, συνέχισαν να μειώνονται οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ενώ και οι άδειες κινήθηκαν καθοδικά, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με τον αυξημένο πληθωρισμό έριξαν τη ζήτηση κατοικιών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι εκκινήσεις κατοικιών υποχώρησαν 0,5% τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο ετήσιο μέγεθος των 1,43 εκατ., σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τρίτη. Η οικοδόμηση μονοκατοικιών μειώθηκε στον ετήσιο ρυθμό των 828.000, τον χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά δέκα μονάδες βάσης στο 3,69% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,27%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,1% στα 76,02 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,5% στα 1.824 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0625 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v