Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street μετά τη Fed

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να σημειώνει «άλμα» 2%. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις Πάουελ για τον πληθωρισμό. Στο 3,42% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο.

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street μετά τη Fed

Κέρδη στη Wall Street μετά την αναμενόμενη απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ στις τέσσερις προγενέστερες συνεδριάσεις είχε πραγματοποιήσει αυξήσεις-μαμούθ 75 μονάδων βάσης.

«Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί κάπως αλλά παραμένει υψηλός» τόνισε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

«Η Fed έχει διανύσει ήδη πολύ δρόμο στη μάχη κατά του πληθωρισμού αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά», διαμήνυσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική για κάποιο διάστημα ακόμα, ενώ σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι όσο περιοριστική θα έπρεπε.

Επιπλέον σημείωσε ότι η ο πληθωρισμός υποχωρεί χωρίς να υπάρχει ουσιαστική επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,02% ή 7 μονάδες στις 34.092, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 4.119 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2% στις 11.816 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+2,9%) και Salesforce (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Amgen (-3,1%) και Travelers (-3%).

Στο μεταξύ, η μεταποίηση στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο, με τον δείκτη του ινστιτούτου ISM να υποχωρεί για πέμπτο διαδοχικό μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 47,4 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020.

Στο εταιρικό μέτωπο, «άλμα» 27% σημείωσε η μετοχή της Peloton μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων έσοδα τριμήνου. Ειδικότερα, μπορεί τα έσοδα να μειώθηκαν 30% σε σχέση με πέρυσι στα 797,7 εκατ. δολάρια, ωστόσο διαμορφώθηκαν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών (709,8 εκατ.). Επιπλέον, συρρικνώθηκαν οι ζημιές στα 335,4 εκατ. από 439,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,42% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,13%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 3,1% στα 76,41 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.942 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0987 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v