Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νηνεμία» στη Wall Street με το βλέμμα στον Πάουελ

Επιφυλακτικότητα επικρατεί στην αμερικανική αγορά, με τις δηλώσεις του προέδρου της Fed στο επίκεντρο. Στο 3,91% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Νέα πτώση για το αργό. Προσπάθεια ανάκαμψης για τον χρυσό. Διολισθαίνει το δολάριο.

«Νηνεμία» στη Wall Street με το βλέμμα στον Πάουελ

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μια μέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερες και ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,05% στις 32.847 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,06% υψηλότερα στις 11.535 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,04% στις 3.984 μονάδες.

Την Τρίτη οι δείκτες έκλεισαν με πτώση πάνω από 1%, διαγράφοντας τα αρχικά ήπια κέρδη μετά την προειδοποίηση του Πάουελ ότι  η Fed είναι έτοιμη να κινηθεί με μεγαλύτερα βήματα, αν το «σύνολο» των εισερχόμενων πληροφοριών καταδείξει ότι απαιτούνται πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν πιο ισχυρά από ό,τι αναμενόταν, το οποίο σημαίνει ότι το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια θα είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», σημείωσε. 

Η απότομη πτώση των μετοχών συνοδεύτηκε από άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, με το επιτόκιο του 2ετούς Υπουργείου Οικονομικών να ξεπερνά το 5% και να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πέρασε το 4% αλλά σήμερα έχει υποχωρήσει στο 3,91%. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ επιτάχυνε σημαντικά τις προσλήψεις τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ADP. Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 242.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργήσουν 205.000 θέσεις εργασίας από 119.000 τον Ιανουάριο. 

Το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 1,6%, στα 68,3 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Η μέση εκτίμηση οικονομολόγων του Bloomberg κάνει λόγο για έλλειμμα 68,7 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 400.000 στα 10,8 εκατ. από 11,2 τον Δεκέμβριο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,35% στα 76,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,01% στα 1.819 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει οριακά έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,055 δολ./ευρώ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v