Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Συγκρατημένες απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τις περιφερειακές τράπεζες να παραμένουν σε καθοδικό κανάλι. Πάνω από το 4% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Πτώση στη Wall Street εν αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού την Τετάρτη και ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μαξιλάρι χρέους στις ΗΠΑ με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να προειδοποιεί για έλλειψη ρευστότητας στις αρχές Ιουνίου.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,17% ή 57 μονάδες στις 33.561, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,46% στις 4.119 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,63% στις 12.179 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+2,3%) και Salesforce (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-1,9%) και 3M Co (-1,7%).

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στις περιφερειακές τράπεζες με τον εν λόγω δείκτη να υποχωρεί 0,5%. Η μετοχή της PacWest ενισχύθηκε 2,4% ενώ ο τίτλος της Western Alliance κινήθηκε χαμηλότερα 1,2%.

Την ίδια ώρα διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν για αυξανόμενα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, ένα τομέα 5,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν επώδυνα για τις τράπεζες, που έχουν ήδη κλονιστεί από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Κι όλα αυτά, όταν οι αμερικανικές εμπορικές τράπεζες αυστηροποίησαν τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων και η ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια αποδυναμώθηκε το πρώτο τρίμηνο, διευρύνοντας μια τάση που ξεκίνησε πριν εμφανιστούν πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με έρευνα της Fed.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινείται η εμπιστοσύνη μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές και επίμονες ελλείψεις εργαζομένων.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) ανέφερε ότι ο Δείκτης Αισιοδοξίας των Μικρών Επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1,1 μονάδες, φτάνοντας στις 89,0 τον Απρίλιο.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά για τρίτη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,52% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,02%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,8% στα 73,71 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 2.042 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0967 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v