Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τις περιφερειακές τράπεζες να γυρίζουν στο κόκκινο. Αύξηση των επιτοκίων από την Fed. Στο 3,37% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» 4,3% για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Πτώση στη Wall Street παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ για τις τράπεζες.

«Οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα έχουν βελτιωθεί», υποστήριξε ο Πάουελ, διαμηνύοντας ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ισχυρό.

Όπως υπογράμμισε, η Fed παραμένει προσηλωμένη στη διπλή της εντολή για σταθερότητα των τιμών και πλήρη απασχόληση. «Έχουμε ισχυρή δέσμευση να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%» υπογράμμισε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Νωρίτερα η Fed είχε ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως άλλωστε ανέμενε η αγορά.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια στο επίπεδο του 5 με 5,25% και έστειλε παράλληλα σήμα ότι ενδέχεται να παγώσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ώστε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο από τις τραπεζικές πτωχεύσεις και να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,8% ή 270 μονάδες στις 33.414, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,7% στις 4.090 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,46% στις 12.025 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+3,1%) και Verizon (+0.9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-4,6%) και Amgen (-2,7%).

Στο μεταξύ, νέες πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο στο απόηχο της εξαγοράς της First Republic Bank από τη JP Morgan. Ειδικότερα, ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών υποχώρησε 1,8% μετά από «βουτιά» άνω του 6% την Τρίτη. Αντίστοιχα οι μετοχές των PacWest και Western Alliance υποχώρησαν 2% και 4,3% αντίστοιχα.

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ πραγματοποίησε άλμα κατά 296.000 τον Απρίλιο και σκαρφάλωσε σε υψηλό εννιά μηνών, σύμφωνα με στοιχεία της ADP.

Η άνοδος στις προσλήψεις ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναμενόταν. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν άνοδο των νέων θέσεων κατά 133.000.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν για δεύτερη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,37% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,91%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 4,3% στα 68,70 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 2.037 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,1055 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v