Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηδένισαν τα κέρδη του Dow Jones στην σκιά της τραπεζικής κρίσης

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες με τον βιομηχανικό να υποχωρεί πάνω από 1%. Sell off στις μετοχές PacWest και Western Alliance. Στο 3,39% η απόδοση του 10ετούς. Aνοδος για χρυσό, πτώση για πετρέλαιο.

Μηδένισαν τα κέρδη του Dow Jones στην σκιά της τραπεζικής κρίσης

Απώλειες σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, με τα δημοσιεύματα ότι η περιφερειακή τράπεζα PacWest διερευνά πιθανή πώληση να αντισταθμίζουν την αισιοδοξία από το «σήμα» Fed για πιθανή παύση στις αυξήσεις επιτοκίων. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,2% στις 32.968 μονάδες και διαγράφει όλα τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς. Ο Nasdaq κινείται 0,76% χαμηλότερα στις 11.939 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,97% στις 4.051 μονάδες.

Η μετοχή της PacWest βουτάει 57%, καθώς η τράπεζα εξετάζει διάφορες στρατηγικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και την πώλησή της. 

Βουτιά 38% σημειώνει η μετοχή της Western Alliance μετά από δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η περιφερειακή τράπεζα αναζητά «σωσίβιο» και διερευνά πιθανή πώληση. 

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και άλλες μετοχές περιφερειακών τραπεζών, με τη μετοχή της Valley National να υποχωρεί 8% και της Zions 7%. 

«Η PacWest αποτελεί περαιτέρω ένδειξη ότι η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει ακόμα», τόνισε o επικεφαλής οικονομολόγος της Equiti Capital στο Reuters. «Η PacWest είχε δείξει να δυσκολεύεται και θα μου έκανε εντύπωση αν δεν ήταν για τους ίδιους λόγους με τις προηγούμενες τράπεζες», πρόσθεσε. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 6,4 δισ. δολάρια ή 9,2% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στα 64,2 δισ. δολάρια. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα βούτηξε 27,56% το πρώτο τρίμηνο. 

Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 242.000 την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου από 229.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 240.000.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του συμβολαίου του αργού πετρελαίου υποχωρεί 0,2% στα 68,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,3% στα 2.043 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,103 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 5 μονάδες βάσης υψηλότερα, στα 3,39%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v