Τέταρτη ημέρα ανόδου στη Wall Street

Συνεχίζουν υψηλότερα οι δείκτες, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής. Στο 3,8% βουτάει η απόδοση του 10ετούς. Ήπια κέρδη για τον χρυσό. Οριακές απώλειες για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο.

Τέταρτη ημέρα ανόδου στη Wall Street

Υψηλότερα κινείται η αμερικανική αγορά την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, προσφέροντας μία ακόμα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. 

O Dow Jones ενισχύεται 0,32% στις 34.471 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,93% υψηλότερα στις 14.048 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,57% στις 4.497 μονάδες.

Την Τετάρτη, ο Nasdaq και ο S&P 500 έκλεισαν σε υψηλό έτους, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 27 μηνών. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί 0,2%.

Τον Μάιο ο πληθωρισμός χονδρικής είχε διαμορφωθεί στο 1,1%.

Αυτή ήταν η τέταρτη μηνιαία πτώση τους πέντε τελευταίους μήνες. 

Εξαιρουμένων των τομέων των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση έναντι 2,8% τον προηγούμενο μήνα. 

«Πρόκειται για περαιτέρω επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να εξασθενεί» έγραψε ο Πίτερ Καρντίλο, επικεφαλής οικονομολόγος στη Spartan Capital Securities.

Οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed τον Ιούλιο, αλλά το outlook δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσον αφορά τις επόμενες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η ανάπτυξη παραμένει ανθεκτική, οι «ταύροι» επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων να προσφέρουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά. 

«Η αγορά είναι σε θέση να συνεχίσει το ράλι, αλλά καθώς θα δημοσιεύονται τα κέρδη τριμήνου, οι επενδυτές θα παρακολουθούν περισσότερο τις προβλέψεις των εταιρειών παρά τα αποτελέσματα», τόνισε ο Καρντίλο. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της PepsiCo ενισχύεται 2,4% μετά τη δεύτερη άνοδο των προβλέψεων για τα έσοδα και τα κέρδη για το έτος.

Άλμα 4% πραγματοποιεί η μετοχή της Delta Air Lines, αφότου αναβάθμισε το outlook για τα ετήσια κέρδη. 

Συνολικά, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να έχουν υποχωρήσει 6,4% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,12% στα 75,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,14% υψηλότερα στο 0,16%, στα 1.964 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 5 μονάδες βάσης στο 3,8%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v