Αμβλύνονται οι πιέσεις στη Wall Street

Περιορίζονται οι πιέσεις στην Wall Street, καθώς φαίνεται να προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την διαπαραταξιακή έγκριση από το Κογκρέσο του σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού κλάδου. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Περιορίζονται οι πιέσεις στην Wall Street, καθώς φαίνεται να προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την διαπαραταξιακή έγκριση από το Κογκρέσο του σχεδίου διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, παρά το έντονα πτωτικό ξεκίνημα λόγω της πτώχευσης της Washington Mutual και κυρίως των καθυστερήσεων στην έγκριση του σχεδίου διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου, εξελίξεις που ενέτειναν τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση και άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων, η αμερικανική αγορά έχει καταφέρει να περιορίσει τις αρχικές της απώλειες, με τον Dow Jones μάλιστα να «παλεύει» για το θετικό πρόσημο.

Η βελτίωση του κλίματος οφείλεται κυρίως στις δηλώσεις αξιωματούχων της Δημοκρατικής παράταξης στο Κογκρέσο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης αλλά και την πεποίθηση του προέδρου των ΗΠΑ, George Bush, ότι τελικά το σχέδιο Paulson θα εγκριθεί.

Στην βελτίωση του κλίματος συνέβαλε βέβαια και η κίνηση της Federal Reserve και των άλλων κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν την τραπεζική «γραμμή χρηματοδότησης» κατά 13 δισ. δολάρια, στα 290 δισ. δολάρια.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones, που νωρίτερα έφτασε να χάνει έως και 125 μονάδες, κινείται οριακά υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 11.039,35 μονάδες, ήτοι με κέρδη 0,16%.

Σαφώς βελτιωμένη εικόνα εμφανίζουν και οι άλλοι δύο δείκτες. Συγκεκριμένα ο Nasdaq περιόρισε σημαντικά τις αρχικές του απώλειες και κινείται πλέον στις 2.168,90 μονάδες, με πτώση 0,81%, ενώ ο S&P 500 διαμορφώνεται 0,51% χαμηλότερα, στις 1.203,07 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι τραπεζικοί τίτλοι, μετά το νέο «χτύπημα» που δέχθηκε ο κλάδος από την ανακοίνωση πτώχευσης της Washington Mutual, ο τίτλος της οποίας υποχωρεί κατά 90%.

Στον αντίποδα, κέρδη καταγράφει η μετοχή της JP Morgan, η οποία προχώρησε στην εξαγορά δραστηριοτήτων της Washington Mutual έναντι 1,9 δισ. δολαρίων.

Παρά την βελτίωση ωστόσο της ψυχολογίας, οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι από την τελική καταμέτρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο, το οποίο τελικώς ενισχύθηκε με ρυθμό 2,8%, έναντι εκτίμησης για διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,3% που είχε δείξει η πρώτη καταμέτρηση του μεγέθους.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για τον χρηματοοικονομικό κλάδο των ΗΠΑ οδήγησε σε σαφώς χαμηλότερα τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,09%, στις 5.088,47 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 1,77%, στις 6.063,50 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε 1,50% χαμηλότερα, στις 4.163,38 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v