Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Goldman "καταδίκασε" την Wall Street

Η καταδίκη της Goldman (-13%) για εξαπάτηση επενδυτών, προκάλεσε έντονες πιέσεις στις τράπεζες και τους βασικούς δείκτες της Wall. Μικτή εικόνα από τις εταιρικές και στατιστικές ανακοινώσεις.

Η καταδίκη της Goldman Sachs για εξαπάτηση επενδυτών με χρηματοπιστωτικό προϊόν του subprime από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, προκάλεσε έντονες πιέσεις στις τράπεζες και ώθησε αισθητά χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Η μετοχή του τραπεζικού κολοσσού διολισθαίνει 13% μετά την ανακοίνωση της καταδίκης από την SEC σχετικά με προϊόν CDO στην subprime στεγαστική πίστη.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,24% στις 11.006 μονάδες, ο S&P 1,75% στις 1.190 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,51% στις 2.477 μονάδες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε διορθωτικά, μετά από έξι συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις και υπό «βροχή» εταιρικών και στατιστικών ανακοινώσεων.

Η επίδραση των επιχειρηματικών ανακοινώσεων κερδών α΄τριμήνου είναι μικτή, καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google και AMD, δεν αντεπεξήλθαν στις προσδοκιες, ενώ η Bank of America και General Electric ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Θετική είναι η επίδραση των στατιστικών ανακοινώσεων της ημέρας, καθώς ο αριθμός των ανεγέρσεων νέων κατοικιών αυξήθηκε 1,6% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, ενώ ο αριθμός των εκδόσεων νέων οικοδομικών αδειών εκτινάχθηκε 7,5%.

Αντιθέτως, δυσάρεστη έκπληξη ήταν η ανακοίνωση ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος  διολίσθησε στο 69,5 τον Απρίλιο, αισθητά χαμηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση και τις προβλέψεις.

Η μετοχή της Google αντιδρά με πτώση 4% στην κοινοποιηση των μεγεθών της, ενώ η Advanced Micro Devices εμφανίζει ανάλογη πτώση περί το 5%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Bank of America κερδίζει 3% καθώς τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ η General Electric ενισχύεται 1%.

Μετά από μια συνεδρίαση μεταβλητότητας εξαιτίας των ανησυχιών για την ελληνική κρίση και το «τελικό χτύπημα» της Goldman Sachs, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,44% στις 5.741 μονάδες, ο DAX 1,76% στις 6.180 μονάδες, ενώ ο CAC 1,92% στις 3.987 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurofirst 300 έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 0,7%, μετά από έξι συνεχόμενες κερδοφόρους εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v