Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισθητές πιέσεις στην Wall λόγω Q1 και Ελλάδας

Το κρεσέντο στην ελληνική κρίση και κάποια απογοητετικά εταιρικά και στατιστικά μεγέθη, προκαλούν σημαντικές πιέσεις στη Wall, που έφτανε να χάνει έως 1%. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Η ελληνική κρίση, με την αναβάθμιση του ελλείμματος από την Eurostat και την υποβάθμιση από την Moody’s, σε συνδυασμό με κάποιες απογοητευτικές εταιρικές και στατιστικές ανακοινώσεις, προκαλούν πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street έχασαν έως 1% κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο κατάφεραν να «μαζέψουν» αρκετές απώλειες χάρη στην ανακοίνωση ανέλπιστα μεγάλης αύξησης στις μεταπωλήσεις κατοικιών (+6,8%).

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Β. Obama για την ανάγκη μεταρρύθμισης του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ για να αποτραπεί η επανάληψη της κρίσης, λειτούργησε επίσης θετικά και συγκράτησε την πτώση.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,66% στις 11.051 μονάδες, ο S&P 0,73% στις 1.197 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,59% στις 2.489 μονάδες.

Εντονες πιέσεις προκάλεσε στα διεθνή χρηματιστήρια η περαιτέρω αναβάθμιση από την Eurostat του ήδη υψηλού ελληνικού ελλείμματος, που ώθησε το spread των ελληνικών ομολόγων σε νέο ρεκόρ και πίεσε το ευρώ χαμηλότερα στα 1,3322 δολάρια.

Από το στατιστικό μέτωπο των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,7% τον Μάρτιο, εξαιτίας κυρίως της ανόδου των τιμών τροφίμων, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που ζήτησαν επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά, ήταν μειωμένος κατά 24.000.

Στον επιχειρηματικό χώρο, η Nokia αντιδρά με πτώση 14% στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων κερδοφορίας που δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Η Qualcomm υποχωρεί 7% επειδή επίσης δεν ανταπεξήλθε στις προσδοκίες της αγοράς.

Στον αντίποδα η Qwest Communications International αντιδρά με άνοδο 8% μετά την συμφωνία εξαγοράς από την CenturyLink.

Από τον κλάδο τηλεπικοινωνιών, η Verizon Communications επίσης ανακοίνωσε αποτελέσματα και υποχωρεί σχεδόν 2%.

Η eBay υποχωρεί 8%, καθώς τα κέρδη και τα έσοδά της αποδείχθηκαν κατώτερα των προβλέψεων.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, ανακοινώνουν μεγέθη η Microsoft και η American Express μεταξύ άλλων.

Εντονες πιέσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ορισμένους μεγάλους βασικούς δείκτες να χάνουν έως και 2% μετά την υποβάθμιση από την Moody’s.

Πάντως οι απώλειες περιορίστηκαν στην συνέχεια και ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,85% χαμηλότερα, ο DAX 0,8%, ενώ ο CAC με πτώση 1,06%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v