Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall

Κέρδη στη Wall με επίκεντρο τις επιχειρηματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Βγαίνει από το χρηματιστήριο η Dell. Πιέσεις στις μετοχές των οίκων αξιολόγησης. Κατά των απότομων περικοπών στις δαπάνες ο Obama. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Κέρδη στη Wall Street με επίκεντρο τις επιχειρηματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Βγαίνει από το χρηματιστήριο η Dell. Πιέσεις στις μετοχές των οίκων αξιολόγησης. Κατά των απότομων περικοπών στις δαπάνες ο Obama. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Ανέκαμψαν σήμερα οι δείκτες στη Wall Street από τη χειρότερη συνεδρίαση του 2013, με αφορμή τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Τρίτης κυριάρχησε η είδηση της εξαγοράς της Dell από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Michael Dell ,και της εταιρείας private equity, Silver Lake. Το τίμημα της μοχλευμένης εξαγοράς θα φτάσει τα 24,4 δισ. δολάρια με τους μετόχους της Dell να λαμβάνουν 13,65 δολ. ανά μετοχή το οποίο ενέχει premium 25% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής στις 11/1 στα 10,8 δολ.

Από πλευράς εταιρικών στατιστικών, έως σήμερα το 74% των εισηγμένων έχουν ανακοινώσει μεγαλύτερη της αναμενόμενης κερδοφορία δ’ τριμήνου και 66% των εταιριών γνωστοποίησαν καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις.

Στη Wall, άλμα 6% σημείωσε η μετοχή της Estee Lauder καθώς η διοίκηση αναβάθμισε τις προοπτικές κερδοφορίας του ομίλου για το 2013.

Αντίστοιχα η μετοχή της Zynga Inc. ενισχύθηκε 7% μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε “Βuy” έναντι “Underperform” από τη Bank of America.

Στον αντίποδα, έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των οίκων αξιολόγησης, μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μηνύσει την Standard & Poor's και την μητρική McGraw-Hill Companies Inc σχετικά με τις αξιολογήσεις στεγαστικών ομολόγων το 2007.

Στο πολιτικό πεδίο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ζήτησε την Τρίτη από το Κογκρέσο να αποφύγει την πυροδότηση απότομων περικοπών στις δαπάνες με την έγκριση ενός βραχυπρόθεσμου σχεδίου, τονίζοντας ότι παραμένει προσηλωμένος στην μείωση του ελλείμματος σε διαχειρίσιμα επίπεδα, μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον επισήμανε ότι η μείωση του ελλείμματος πρέπει να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο από τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αύξηση των εσόδων από τους φόρους.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο θετικά αντέδρασε η χρηματιστηριακή αγορά στην αύξηση κατά 8,3% στις τιμές των ακινήτων τον Δεκέμβριο, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο του 2006. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές τα νέα στοιχεία αποτελούν σαφής ένδειξη ανάκαμψης της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο τομέας παροχών υπηρεσιών των αμερικανικών επιχειρήσεων επεκτάθηκε με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό τον Ιανουάριο, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε στο 55,2 από 55,7 τον Δεκέμβριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,5% στα 96,67 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,2% στα 1.673 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχυόταν 1,3% στα 1,55 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,7% στα 26,47 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,71%, στις 13.979,15 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 1,04%, κλείνοντας στις 1.511,26 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,29% στις 3.171,59 μονάδες.

Αντίστοιχα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν σήμερα μετά τις κάθετες πτώσεις της προηγούμενης συνεδρίασης. Τα καλά αποτελέσματα εταιριών όπως η ARM Holdings και η επιβράδυνση της συρρίκνωσης του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ βοήθησαν την άνοδο.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,1% υψηλότερα στις 6.283 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,35% στις 7.665 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,96% στις 3.695 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v