Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Συνέρχεται" η Wall με ανάκαμψη 0,8%

Ανακάμπτει η Wall από την χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς που προκάλεσε χθες η ξαφνική έξαρση στην ευρω-κρίση. Στο επίκεντρο στατιστικά και Q4. Βουτιά Moody's λόγω μηνύσεων. Όχι στις απότομες περικοπές δαπανών λέει ο Obama.

Ανακάμπτουν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου από την χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς, καθώς η έξαρση στην κρίση χρεών της ευρωζώνης δείχνει να εκτονώνεται.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Wall Street επανέρχεται στα στατιστικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία και τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,8% στις 14.000 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,89% στις 1.509 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,03% υψηλότερα στις 3.164 μονάδες.

Θετικά επιδρά η ανακοίνωση ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο 8,3% στο 12μηνο (δηλαδή σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2011). Η ετήσια ανάκαμψη των τιμών των αμερικανικών οικιών είναι η μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2006.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο τομέας παροχών υπηρεσιών των αμερικανικών επιχειρήσεων επεκτάθηκε με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό τον Ιανουάριο αλλά πάντως η ανάπτυξη του κλάδου παραμένει σταθερή. Ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε στο 55,2 από 55,7 τον Δεκέμβριο.

Η Wall Street υπέστη χθες την χειρότερη ημέρα της φετινής χρονιάς, καθώς τα σκάνδαλα σε Ισπανία και Ιταλία προκάλεσαν πολιτικούς τριγμούς και αναζωπύρωσαν τους φόβους για νέα έξαρση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης Dow έχασε χθες το ψυχολογικό φράγμα των 14.000 μονάδων που είχε κερδίσει την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια.

Αναφορικά με τον αμερικανικό προυπολογισμό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ζήτησε την Τρίτη από το Κογκρέσο να αποφύγει την πυροδότηση απότομων περικοπών στις δαπάνες με την έγκριση ενός βραχυπρόθεσμου σχεδίου, τονίζοντας ότι παραμένει προσηλωμένος στην μείωση του ελλείμματος σε διαχειρίσιμα επίπεδα, μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον επισήμανε ότι η μείωση του ελλείμματος πρέπει να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο από τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αύξηση των εσόδων από τους φόρους.

Σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν μετά τις κάθετες πτώσεις της προηγούμενης συνεδρίασης. Τα καλά αποτελέσματα εταιριών όπως η ARM Holdings και η επιβράδυνση της συρρίκνωσης του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ βοηθησαν την άνοδο.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,1% υψηλότερα στις 6.283 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,35% στις 7.665 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,96% στις 3.695 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, η μετοχή της Yum Brands βουλιάζει 6% καθώς τα αποτελέσματα Q4 δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Στην συνέχεια θα κοινοποιήσουν τα μεγέθη τους η Kellogg και η Estee Lauder μεταξύ άλλων.

Η μετοχή της Dell ενισχύεται 0,83%, ενώ αναμένεται η άρση της διαπραγμάτευσης του τίτλου ενόψει της εξόδου της εταιρίας από την αγορά μετά την συμφωνία μοχλευμένης εξαγοράς από τον πρώην ιδρυτή και διευθύνοντα συμβουλο Michael Dell και της εταιρίας private equity, Silver Lake.

Εντονες απώλειες καταγράφουν οι οίκοι αξιολογήσεων, μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μηνύσει την Standard & Poor's και την μητρική McGraw-Hill Companies Inc σχετικά με τις αξιολογήσεις στεγαστικών ομολόγων.

Η μετοχή του αμερικανικού ομίλου εκδόσεων και ΜΜΕ, McGraw Hill, βούλιαξε 13,8% χθες όταν ανακοίνωσε ότι περιμένει να κατατεθεί η αγωγή, με την μεγαλύτερη πτώση της μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1987. Σήμερα η πτώση συνεχίζεται και αυτή την ώρα η μετοχή "χάνει" 7% επιπλέον, αθροίζοντας τις διήμερες απώλειες σε 20% και πλέον. Η μετοχή του ανταγωνιστικού οίκου Moody's διολισθαίνει 10% καθώς η αγορά προεξοφλεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες μηνύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v