Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στατιστική απογοήτευση στην Wall

Διορθωτική εικόνα επικρατεί στην Wall λόγω απογοήτευσης από τα macro, παρασύροντας τις ευρωαγορές. Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου και τα επιτόκια ΕΚΤ-ΒοΕ. Κάτω από το 1,34$ το ευρώ μετά τον Draghi.

Διορθωτική εικόνα επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εν μέσω στατιστικών ανακοινώσεων, συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών και εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου.

Μετά από σταθεροποιητικό, μικτό άνοιγμα, οι στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας προκαλούν προβληματισμό και ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,71% στις 13.888 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,6% στις 1.503 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,80% χαμηλότερα στις 3.143 μονάδες. 

Ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, μετά την μεγάλη αύξηση στο προηγηθέν διάστημα. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα ταμεία ανεργίας εμφανίστηκαν 366.000 νέοι άνεργοι.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, η παραγωγικότητα στην αμερικανική οικονομία μειώθηκε 2% στο δ΄ τρίμηνο, καθώς αυξήθηκαν οι εργατοώρες αλλά η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών έμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 1,5% της παραγωγικότητας. Στο σύνολο του 2012, η παραγωγικότητα αυξήθηκε 1% σε σχέση με 0,7% το 2011 και 3,1% το 2010.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου προβλέπεται να ανακοινώσουν μηνιαία μεγέθη πωλήσεων.

Αποτελέσματα τριμήνου ανακοινώνουν σήμερα η Sprint Nextel (+1,05%), η Cigna Corp. (-1,18%), η Akamai Technologies (-15%), η Green Mountain Coffee Roasters (-4%).

Χθες στην Wall Street ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε με μικρή άνοδο, σε μια συνεδρίαση με αρκετή νευρικότητα εξαιτίας των τριγμών στην ιταλική πολιτική σκηνή, που αναβιώνει τα «φαντάσματα» της κρίσης χρεών της ευρωζώνης.

Στις ευρωαγορές το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τακτικές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της Βρετανίας και της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρύτατα,αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ κατά την τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της και η Τράπεζα της Αγγλίας, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 0,5%. Παράλληλα, δεν προέβη σε καμία αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται στα 375 δισ. στερλίνες.

Οι σχετικά αισιόδοξες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στήριξαν σε ανάκαμψη τους δείκτες της ηπειρωτικής Ευρώπης το μεσημέρι, αλλά η πτώση της Wall Street δεν επέτρεψε την διατήρηση της ανόδου σε όλες τις αγορές.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς 1,07% χαμηλότερα στις 6.228 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,13% στις 7.583 μονάδες, ενώ ο CAC 1,15% χαμηλότερα στις 3.601 μονάδες.

Το ευρώ, που κινείτο πάνω από το 1,35$ πριν την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, και είχε «καβαλήσει» και το 1,36$ μέσα στην εβδομάδα, υποχώρησε έως το 1,3397 δολ. μετά τις δηλώσεις του κ. Draghi ότι η ΕΚΤ "παρακολουθεί" την ισοτιμία, που δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει έστω φραστικά σε περίπτωση μεγάλης ανατίμησης του ευρωπαϊκού νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v