Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιάνουν «πάτο» οι δαπάνες των τουριστών στην Κύπρο

Το 2013 ο μέσος τουρίστας ξόδευε στην Κύπρο γύρω στα €870 ενώ σήμερα δαπανά €695, δηλαδή 20% λιγότερα. Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Πιάνουν «πάτο» οι δαπάνες των τουριστών στην Κύπρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία υποχωρεί φέτος η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών, δημιουργώντας ερωτήματα για την ποιότητα του αυξημένου τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο.

Το 2013, ο μέσος τουρίστας ξόδευε στην Κύπρο γύρω στα €870 ενώ σήμερα δαπανά €695, δηλαδή 20% λιγότερα. Η πορεία της δαπάνης του μέσου τουρίστα είναι πτωτική τα τελευταία χρόνια -την ίδια περίοδο που υπάρχουν απανωτά ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις και, λόγω αυτών, στα συνολικά τουριστικά έσοδα.

Από το 2002 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, παρουσιάζονται σημαντικές μεταβολές στις δαπάνες τουριστών, αντανακλώντας τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά αλλά και τις εκάστοτε πολιτικές σε σχέση με την ποιότητα του τουριστικού πακέτου.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Άγγελος Λοΐζου σημειώνει στη StockWatch ότι η μείωση στo κατά κεφαλήν εισόδημα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

«Υπάρχει μια παγκόσμια κρίση από το 2007-2008, η οποία θα συνεχιστεί. Ο κόσμος γίνεται πιο επιλεκτικός, ο κόσμος ψωνίζει πιο φθηνά, γίνεται πιο απαιτητικός», αναφέρει.

Το 2008, ο μέσος τουρίστας δαπανούσε στην Κύπρο €745.  Η δαπάνη μειώθηκε τα επόμενα χρόνια και ξεπέρασε τα €800 το 2013 και το 2014.

Οι τουρίστες επιλέγουν πιο συχνά ταξίδια με πιο λίγα χρήματα, επισημαίνει ο κ. Λοΐζου. Ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Ζαχαρίας Ιωαννίδης σημειώνει στη StockWatch ότι μειώνεται η κατά κεφαλήν δαπάνη λόγω της τάσης για μεγαλύτερη συχνότητα διακοπών αντί διακοπών μιας φοράς με μεγαλύτερη διάρκεια, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Δεύτερον, αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, ενώ ο προϋπολογισμός των ξένων για διακοπές παραμένει σταθερός στο εθνικό τους νόμισμα, οι δαπάνες των Βρετανών και των Ρώσων σε προορισμούς της ευρωζώνης λόγω της υποτίμησης ή εξασθένησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της χώρας τους παρουσιάζονται μειωμένες.

Τρίτος λόγος για τη μείωση της δαπάνης, προσθέτει, είναι ότι ιδιαίτερα κατά τη φετινή χρονιά, λόγω της δυναμικής επανόδου κύριων ανταγωνιστικών προορισμών όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, παρατηρήθηκε το πρωτόγνωρο φαινόμενο λόγω έξαρσης του ανταγωνισμού και της υπερπροσφοράς δωματίων στη Μεσόγειο να παραχωρούνται μειωμένες τιμές ακόμη και κατά την περίοδο της τουριστικής αιχμής, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή πληρότητα.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v