Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή ηγεσίας ζητούν οι "βαρόνοι"

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο Γιώργος Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Ασκήθηκαν έντονες πιέσεις να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του. Εκλογή ηγεσίας έως τις 15 Ιανουαρίου ζήτησε ο Βενιζέλος.

ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή ηγεσίας ζητούν οι βαρόνοι
Την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ το συντομότερο δυνατόν ζήτησαν από τον Γ. Παπανδρέου οι κ.κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης και Μίχας. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε αλλαγή ηγεσίας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ενώ υπογράμμισε ότι ο πολιτικός ορίζοντας της τρέχουσας κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί. "Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου", δήλωσε. 

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του κ. Γιάννη Μίχα.

Από την πλευρά της, η Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε από τον πρόεδρο του κινήματος να καταθέσει τις προτάσεις του και να εγγυηθεί το αδιάβλητο της όποιας διαδικασίας επιλεγεί. Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αυτοκριτική στο ΠΑΣΟΚ καθώς έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Σε σχέση με την αλλαγή ηγεσίας ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες: "Κάποιοι προτείνουν να μπούμε σε εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και την Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε δύο μέτωπα. Το μέτωπο είναι ένα: το εθνικό συμφέρον και η επιτυχία της Κυβέρνησης. Αν εμείς διχάσουμε τις προτεραιότητες και την προσοχή μας ,θα δώσουμε άλλοθι στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, θα γίνουμε πρόβλημα για την Κυβέρνηση που εμείς θέλαμε κι εμείς στηρίζουμε.

Άρα, οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα".

"Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω", φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. "Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον.

Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί".

Ο κ. Παπανδρέου στην πρωτολογία του ανέφερε πως θα αναλάβει τις ευθύνες του. Παράλληλα, έκανε ανασκόπηση της κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι στην αρχή του νέου έτους, χωρίς πάντως να προσδιορίζεται η σύνθεσή του, δηλαδή εάν θα συμμετάσχουν και άλλα στελέχη, όπως και το αντικείμενο της συνεδρίασης.

To ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου στις 4 Ιανουαρίου. Ορισμένα στελέχη του δεν φαίνεται να συμφωνούν με την ιδέα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έως τις 15 Ιανουαρίου καθώς, όπως λένε, δεν φτάνει ο χρόνος. Ερώτημα παραμένει ποιος θα εκλέξει τον νέο ηγέτη; κομματικά όργανα ή η βάση του κινήματος.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κλείνοντας τον τρέχοντα κύκλο επαφών με τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για ενενήντα λεπτά. Η συνάντηση έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή. Στο τραπέζι έπεσαν η διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, ζήτημα που έθεσε ο κ. Παπαδήμος και στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκλογές να προκηρυχθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης. Ετσι, πιθανό είναι αυτό να γίνει το Μάρτιο.

Οπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Πάνος Μπεγλίτης, "κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση για την θετική ολοκλήρωση της αποστολής τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης και 27ης Οκτωβρίου και τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, ιδιαίτερα, την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην απρόσκοπτη λειτουργία της Κυβέρνησης Παπαδήμου και στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων τις οποίες έχουν αναλάβει, η χώρα και οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν την Κυβέρνηση.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση έχει την ιστορική ευκαιρία να λάβει, με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, σημαντικές αποφάσεις, για την προώθηση μεγάλων αλλαγών που αφορούν στη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και γενικότερα τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Πέραν των ανωτέρω κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το φως των αποφάσεων της 9ης Δεκεμβρίου, και οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας, προκειμένου να υπερασπισθεί την ισότιμη θέση της εντός της ευρωζώνης, που θα πρέπει να αποτελεί και τον εθνικό μας στόχο".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο