Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα εμπιστοσύνης και σήμα για επενδύσεις

Συμμετοχή γαλλικών εταιρειών στις ιδιωτικοποιήσεις και το fund για ΜμΕ υποσχέθηκε ο Ολάντ. "Δεν ήρθα να πουλήσω όπλα, αλλά να εκφράσω αλληλεγγύη". Επρεπε να γίνουν θυσίες. Πρόταση συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων.

Μήνυμα εμπιστοσύνης και σήμα για επενδύσεις
Την πρόθεση γαλλικών επιχειρήσεων να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προανήγγειλε ο Φρ. Ολάντ μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Κινήθηκε στην γραμμή ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της  και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έπρεπε να υποστεί θυσίες και να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά το βάρος τώρα πρέπει να πέσει στις επενδύσεις και την στήριξη της οικονομίας. Μίλησε για τους τομείς που ενδιαφέρουν τη Γαλλία σε επιχειρηματικό επίπεδο αλλά και τη παροχή από τη χώρα τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η υγεία.

«Δεν ήρθα να πουλήσω όπλα, αλλά να εκφράσω της αλληλεγγύη της χώρας μου και την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, ο έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών και έδωσε έμφαση στο θέμα της ενέργειας και τα πιθανά σημαντικά κοιτάσματα που εκτιμάται υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και το ζήτημα της ΑΟΖ. Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη αν μπορεί «να βοηθήσει στην συνεκμετάλλευση».


Ολάντ: Εχω εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

«Από την ημέρα που εκλέχθηκα προσπάθησα να πείσω τους ηγέτες ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη. Η χώρα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και περνά την έκτη χρονιά ύφεσης. Καμία άλλη χώρα δεν πέρασε τέτοιες δοκιμασίες», είπε.

«Επρεπε να γίνουν θυσίες, έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα ευκαιρίες και αναπτυξιακές δυνατότητες. Επιτρέψαμε να αποκτήσει η χώρα την απαραίτητη ρευστότητα από τη στιγμή που τήρησε τις δεσμεύσεις της» τόνισε.

«Πρέπει να γίνουν και άλλα», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η δική μας τεχνογνωσία μπορεί να βοηθήσει στη δημόσια διοίκηση. Σε τομείς όπως η υγεία και ο τουρισμός θα εντείνουμε τις προσπάθειες».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι πολλές γαλλικές επιχειρήσεις βρίσκονται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Πολλές παραμένουν και στηρίζουν τη χώρα. «Πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία τους» τόνισε. Ο κ. Ολάντ μίλησε για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Όταν ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες. Στάθηκε στο νερό, την ηλεκτρική ενέργεια και τους σιδηροδρόμους και προσέθεσε ότι "με μεγάλη διαφάνεια θα εκδηλωθεί η γαλλική συμμετοχή".

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανεργία στην Ελλάδα, ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ταχύτερη κινητοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και σημείωσε ότι όσο γίνονται επενδύσεις θα υπάρχει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ειδικά για το θέμα της ρευστότητας τόνισε ότι υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που όμως δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές. "Αυτό που θα κάνω σήμερα στη συνάντηση με τους επιχειρηματίες είναι να τονίσω ότι έχω εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και αυτό θα το αποδείξουμε μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων".


Σαμαράς: Συμμετοχή του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών σε ελληνικό fund

«Είχαμε σήμερα τη χαρά να υποδεχθούμε στην Ελλάδα τον γάλλο πρόεδρο», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Φρ. Ολάντ και σημείωσε ότι πολλές φορές οι δυο χώρες στάθηκαν μαζί σε ιστορικούς αγώνες.

«Η Γαλλία δίνει μαζί μας τον αγώνα για περισσότερη αλληλεγγύη μέσα στην Ευρώπη, για το κοινωνικό και το αναπτυξιακό πρότυπο της Ευρώπης. Ενημέρωσα τον κ. Ολαντ για την μεγάλη πρόοδο που έκανε η Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο και υπογράμμισα το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο λαός σε ύφεση και ανεργία, που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο κ. Ολαντ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας.

«Συζητήσαμε για ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα». Ενέργεια, κατασκευές μεταφορές, διαχείριση υδάτινων πόρων αλλά και η δυνατότητα ενεργούς ανάμιξης γαλλικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ήταν στο τραπέζι.

Ο πρωθυπουργός ειδικά για την ενέργεια επισήμανε τη βεβαιότητα του ότι η ελληνική ΑΟΖ έχει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση αν θα τεθεί το ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η χώρα είναι προσανατολισμένη στη φιλία και τη συνεργασίας με τους γείτονες της και γι΄ αυτό θα επισκεφθεί τη γείτονα. Σημείωσε ότι ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν και επανέλαβε ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν υπογράψει το δίκαιο της Θάλασσας.

"Το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα το έχει και θα το ασκήσει όποτε επιθυμεί. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά. Η χώρα μπορεί να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για όλη την Ευρώπη. Μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στο ενεργειακό τομέα της γηραιάς ηπείρου", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι για το θέμα των κοιτασμάτων, αν εντοπιστούν θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και αν μπορεί η Γαλλία να βοηθήσει στην συνεκμετάλλευση θα το κάνει.

Αναφορικά με τις επενδύσεις ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα υπάρξει και η δυνατότητα συμμετοχής της Γαλλίας μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Γαλλίας στο fund που δημιουργείται από την Ελλάδα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αργότερα μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ, ο κ. Ολάντ συμπλήρωσε ότι στο συγκεκριμένο κεφάλαιο θα μετέχουν διάφορες χώρες με διαφορετικές χρηματοδοτικές δομές.

«Η Γαλλία μας βοηθά σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης και θα μας βοηθήσει σε θέματα περιουσιολογίου και υγείας και μάλιστα η χώρα θα θέσει το ινστιτούτο Παστέρ στη διάθεση της Ελλάδας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι υπεγράφη συμφωνία για τον τουρισμό ενώ θα υπογραφεί και συμφωνία μεταξύ των βιομηχανιών των δυο κρατών. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως θα έρθει ο γάλλος υπουργός εσωτερικών για συζητήσεις γύρω από το θέμα της μετανάστευσης.

"Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις αλλά να συνδυάζεις", υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς σε ερώτηση αν η επίσκεψη Ολάντ έρχεται ως αντιστάθμισμα των επαφών με την Αγκ. Μέρκελ. Σήμερα οι 2 ισχυρότεροι εταίροι στην Ευρώπη στηρίζουν την Ελλάδα, τόνισε.


Ολαντ: Δεν ζητώ περισσότερα από τους Έλληνες -Τι είπε με Παπούλια

"Έχω έλθει ως φίλος της Ελλαδας, δεν ζητώ να δώσουν κάτι παραπάνω οι Έλληνες", τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. 

"Παρακολουθώ εδώ και χρόνια, πριν αναλάβω την προεδρία, την κατάσταση στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε φτάσει στα όριά σας", τόνισε ο κ. Ολάντ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι ήταν πολύ καλύτερο ότι έμεινε η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφική, ενώ θα είχε ισχυρές αρνητικές συνέπειες σε άλλες χώρες, υπογράμμισε. 

Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα. "Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί", ανέφερε. 

Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο γιατί, όπως είπε, "σταθήκατε δίπλα μας και όπως λέει ο ελληνικός λαός, στις δύσκολες ώρες φαίνονται οι καλοί φίλοι".

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα βάρη. "Έχει δώσει πάρα πολλά μέχρι σήμερα. Σας διαβεβαιώ ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του. Είμαστε μπροστά σε κοινωνική έκρηξη εάν πιέσουμε το λαό να δώσει περίσσότερα", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 


Κάλεσμα σε Γαλλικές ΜμΕ να επενδύσουν στην Ελλάδα

Καλώ τις γαλλικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν ευρύτατα στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που θα τους απευθυνθούν, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας ενώπιον Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών σε γνωστό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι είναι μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα αλλά και για τη Γαλλία. "Ήλθα για να ενισχύσω την οικονομική και διοικητική συνεργασία των δυο χωρών", σημείωσε. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι "η Γαλλία ανέκαθεν ήταν στο πλευρό της Ελλάδας. Το αποδείξαμε τους τελευταίους μήνες, μεριμνώντας για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη". Εξήρε δε τη στάση της Άγκελας Μέρκελ, αλλά και τις επιλογές των Ελλήνων που επέτρεψαν, όπως σημείωσε, να κερδηθεί εκείνη η μάχη.

"Η ευρωζώνη βγήκε από την κρίση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε πλέον είναι να εμπιστευθούμε και να επενδύσουμε στην Ελλάδα", σημείωσε. 

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στην ανεργία στην Ελλάδα και δη, στους νέους, που έχει ξεπεράσει το 60%. "Τους έχω στο μυαλό μου", σημείωσε, τονίζοντας ότι και στη Γαλλία η κατάσταση είναι παρόμοια 

Έκανε λόγο για 120 επιχειρήσεις που έχουν ήδη δραστηριότητα στην Ελλάδα και εμφανίζουν κύκλο εργασιών 2 δισ. ευρώ. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις Bic, Lafarge, Endesa, Alstom κ.α.  

"Μας ενδιαφέρει να διευρυνθούν οι συνεργασίες. Επιθυμώ να προωθήσω τις γαλλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα", τόνισε.  

"Υπάρχουν ευκαιρίες και πρέπει οι γαλλικές επιχειρήσεις να τις αξιοποιήσουν, φυσικά μέσω των διαγωνισμών. Ο καλύτερος θα νικήσει", υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ειδικό ταμείο επενδύσεων που δημιουργείται, με κεφάλαια από διάφορες χώρες και χρηματοδοτικές δομές, "έτσι, και τα γαλλικά κεφάλαια θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ενεργά", υπογράμμισε. 



 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v