Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Παράταση ενάμιση μήνα για τις ΑΜΚ

Ως τα μέσα Ιουνίου η ολοκλήρωσή τους. Τι προβλέπει το νέο MoU για AMK, πώληση ΤΤ και Proton και προνομιούχες μετοχές. Συγχώνευση των υπό εκκαθάριση τραπεζών σε μια "bad bank". Προχωράμε κανονικά, λέει ο Στουρνάρας.

Τράπεζες: Παράταση ενάμιση μήνα για τις ΑΜΚ
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου πρέπει να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, καθώς η τρόικα δέχτηκε τελικώς να δώσει άτυπη παράταση ενάμιση μήνα, ενώ δεν υπάρχουν αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, το προσχέδιο του νέου μνημονίου που θα υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας προβλέπει την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών το αργότερο ως τα μέσα Ιουνίου, τη διενέργεια stress test από την ΤτΕ με βάση τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2013, ενώ επαναλαμβάνει τον στόχο το Core Tier I των τραπεζών να παραμείνει άνω του 9% έως και το τέλος του 2014.

Πρόκειται για παράταση 6 εβδομάδων, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ελληνικής πλευράς, την οποία έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες ζητούσαν παράταση ως και τον Ιούλιο, με την Εθνική να επικαλείται την ανάγκη ολοκλήρωσης της νομικής συγχώνευσης με τη Eurobank πριν προχωρήσει σε ΑΜΚ.
 
Το θέμα των τραπεζών βρίσκεται στο επίκεντρο μετά και τις εξελίξεις στην Κύπρο. Σήμερα πραγματοποιήθηκε μάλιστα σύσκεψη μεταξύ Σαμαρά, Στουρνάρα, Προβόπουλου. Ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση απάντησε "όχι".

Η άτυπη παράταση ως τα μέσα Ιουνίου είναι μεσοβέζικη λύση, καθώς οι συστημικές τράπεζες έχουν τρεις μήνες να ολοκληρώσουν αυξήσεις κεφαλαίου τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ και να επιτύχουν να αντλήσουν από ιδιώτες αντίστοιχα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο επαναλαμβάνει την ανάγκη να ελεγχθεί η ποιότητα των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τις τράπεζες των υποψήφιων επενδυτών. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της ποιότητας των επενδυτών που επιδιώκουν να λάβουν αξιοσημείωτες θέσεις στις τράπεζες αποτελεί πάγια πρακτική της ΕΚΤ.

Το προσχέδιο του μνημονίου κάνει αναφορά και στο καυτό θέμα των ημερών, δηλαδή στη λειτουργία των κυπριακών τραπεζών στην εγχώρια τραπεζική αγορά, προαναγγέλλοντας όσα διενεργήθηκαν το προηγούμενο τριήμερο.

Ειδικότερα, ζητά να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ της ΤτΕ και του ΤΧΣ όσον αφορά ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με τη μορφή υποκαταστημάτων. Η εντολή φωτογραφίζει τις κυπριακές τράπεζες και το κείμενο αναφέρει: «Θα υλοποιηθεί ένα MoU σχετικά με τις σχέσεις και τις αρμοδιότητες της ΤτΕ και του ΤΧΣ. Για παράδειγμα, τα καταστήματα (όχι θυγατρικές) ξένων τραπεζών θα τεθούν στον έλεγχο του ΤΧΣ και αυτό θα αποφασίζει για τα αιτήματά τους».

Με οδηγό την παραπάνω υπό ψήφιση διάταξη, το ΤΧΣ ανέλαβε να δεχθεί προσφορές για τα εν Ελλάδι υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και να συμφωνήσει με την κυπριακή πλευρά την ανακεφαλαιοποίησή τους.


Λεφτά από μετόχους ή διάσπαση για μη συστημικές τράπεζες

Για τις μη συστημικές τράπεζες το προσχέδιο του νέου μνημονίου προβλέπει, όπως και το υφιστάμενο, ότι θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους ή αλλιώς να διασπαστούν και το υγιές τμήμα του χαρτοφυλακίου τους να απορροφηθεί από συστημική τράπεζα ως το τέλος Ιουνίου.


Το χρονοδιάγραμμα για την Proton και το Τ.Τ.

Για το νέο Τ.Τ. και τη νέα Proton Bank προβλέπει πώληση ως τον Σεπτέμβριο. Το εγχείρημα πώλησης πάντως της νέας Proton έχει ήδη εισέλθει στην τελική ευθεία καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσέλαβε στη θέση του συμβούλου πώλησης την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Rothschild. Στόχος του ταμείου είναι το βιβλίο προσφορών για τη νέα Proton να ανοίξει στα τέλη του μήνα.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα προβλέπει την ολοκλήρωση του νέου business plan για το Τ.Τ. ως τις 18 Μαρτίου και την κατάθεση εν συνεχεία του προγράμματος εθελουσίας.


Κούρεμα στους κατόχους υβριδικών και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης

Το προσχέδιο προβλέπει και επίσημα τη διενέργεια ενός νέου γύρου ασκήσεων διαχείρισης στοιχείων παθητικού (Liability Asset Management, LME) από τις συστημικές τράπεζες, με στόχο τη μείωση των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Όπως είναι γνωστό, το Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου «συνέστησε» την παραπάνω άσκηση και απομένει να διευκρινιστεί αν οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέο γύρο δημόσιων προσφορών επαναγοράς σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη της ονομαστικής ή αν θα υπάρξει υποχρεωτικό κούρεμα.

Το προσχέδιο του μνημονίου, αν και δεν το αναφέρει, σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι η λύση θα είναι προτάσεις εξαγοράς ή ανταλλαγής των υβρδικών τίτλων και των subordinated bonds, αναφέροντας ότι τα κεφάλαια από τη διαχείριση των στοιχείων του παθητικού απαγορεύεται να προσμετρηθούν στην κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών.

Δηλαδή, αν οι τράπεζες ανταλλάξουν υβριδικούς τίτλους ή subordinated bonds με μετοχές που θα εκδώσουν, η αναγκαστική ανταλλαγή δεν θα προσμετρηθεί στην επίτευξη του στόχου κάλυψης του 10% της ΑΜΚ από ιδιώτες.

Όπως έγραψε το Euro2day, το ΤΧΣ έχει προσλάβει ήδη την BNP ως σύμβουλο για το κούρεμα των πιστωτών των συστημικών τραπεζών, ενώ τα κεφάλαια που μπορούν να εξοικονομήσουν οι τράπεζες ανέρχονται από 0,5 ως 1,4 δισ. ευρώ.


Ανανέωση των προνομιούχων μετοχών αν χρειαστεί…

Το νέο MoU αναφέρει ότι στην περίπτωση όπου χρειαστεί «θα ανανεωθούν πάλι οι προνομιούχες μετοχές που προέβλεπε ο νόμος Αλογοσκούφη, οι οποίες λήγουν το 2014».

Επιπλέον, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε συνεργασία με την τρόικα και την εποπτική αρχή, οφείλουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 να βελτιώσουν τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των επτά υπό ειδική διαχείριση τραπεζών (ΑΤΕ, Τ.Τ., Proton, T Bank και οι συνεταιριστικές).

Οδηγός στον οποίο θα βασιστούν είναι η μελέτη της Bain & Co. και η τρόικα θα επιλέξει την κατάλληλη και πλέον συμφέρουσα λύση. Σημειώνεται ότι η μελέτη προέκρινε εμμέσως τη λύση της συγχώνευσης των επτά υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών υπό την ομπρέλα μιας bad bank που θα λειτουργεί ως ειδική μονάδα διαχείρισης προβληματικών στοιχείων, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, το MoU επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα με τους νόμους του ευρωσυστήματος η ΤτΕ θα είναι πάντα έτοιμη να δίνει ρευστότητα στις τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA). Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα στέλνουν τρίμηνα προγράμματα, στα οποία θα εξηγούν με ποιους τρόπους μείωσαν την εξάρτησή τους από τον ELA.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v