Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Ο «μύθος» των ΑΔΙ

Ποιοι και πώς μοιράζονται την πίτα των 560 εκατ. ευρώ ετησίως από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος. Τι είναι και πώς λειτουργεί ο μηχανισμός. Τι λένε οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί για την ανάκτηση μεταβλητού κόστους.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ενέργεια: Ο «μύθος» των ΑΔΙ

Η αμοιβή που εισπράττουν όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρισμού, για τη διατήρηση των μονάδων τους σε ετοιμότητα, δεν αποτελεί νέα εφεύρεση σε βάρος των καταναλωτών, την οποία καρπώνονται μόνο οι ιδιωτικές μονάδες. Ο καταναλωτής πλήρωνε πάντα αυτό το κόστος μέσω της ξεχωριστής χρέωσης σκέλους ισχύος και παγίου στους λογαριασμούς ηλεκτρικού. Απλώς, με τη θεσμοθέτηση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) λειτουργεί πλέον ο μηχανισμός αυτός.

Τα έσοδά του, που ανέρχονται σε περίπου 560 εκατομμύρια τον χρόνο, προέρχονται από τους προμηθευτές οι οποίοι με τη σειρά τους αναλόγως διαμορφώνουν το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου. Από το ποσό των 560 εκατομμυρίων, τα τρία τέταρτα τα εισπράττει η ΔΕΗ και τα υπόλοιπα οι μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών.

Αυτά τονίζει στο Euro2day.gr ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), απαντώντας στις βολές που δέχονται από διάφορες πλευρές οι ανεξάρτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την υπέρ τους διακριτική μεταχείριση. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν υπήρχαν οι χρεώσεις αυτές, τις οποίες πάντα κατέβαλλαν οι καταναλωτές, και πριν από τη δημιουργία των ιδιωτικών μονάδων, θα ετίθετο σε κίνδυνο η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρισμό, καθώς καμιά εταιρεία δεν μπορεί να αντέξει τις επιβαρύνσεις από το σταθερό κεφαλαιακό κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον ο κ. Καλλιτσάντσης επισημαίνει ότι μηχανισμοί αμοιβής ισχύος ή και ξεχωριστές αγορές ισχύος, υπάρχουν ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, ενώ η εφαρμογή τους επεκτείνεται και σε άλλες.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους, ο οποίος επίσης αφορά όλες τις μονάδες φυσικού αερίου, αλλά έχει κατηγορηθεί σαν δώρο προς τις ιδιωτικές, ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ τονίζει με έμφαση ότι εκτός του ότι βαίνει προς κατάργηση, ούτε και αυτός αποτελεί επιδότηση.

Η λειτουργία του καλύπτει μέρος της συνολικής δαπάνης για την παραγωγή της αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ όλες οι αγορές που λειτουργούν με το μοντέλο της κοινοπραξίας (pool) εφαρμόζουν αντίστοιχους μηχανισμούς.

Ειδικότερα δε για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, ο κ. Καλλιτσάντσης επισημαίνει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου, ιδιοκτησίας ΔΕΗ και ιδιωτικές, είναι αναγκαίες για την κάλυψη της ζήτησης.

Αυτό φάνηκε από τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων μηνών, καθώς μετά τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά και ιδίως τον πρώτο μήνα του 2014, φάνηκε ότι η κάλυψη της ζήτησης είναι δυνατή μόνο με τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου, της ΔΕΗ και των ιδιωτών.

Τέλος δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι παρά τη μείωση της ζήτησης, η οποία ανέρχεται σε 5,6% την τελευταία τριετία, το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έχει άμεση ανάγκη τις μονάδες φυσικού αερίου, καθώς αφενός αποσύρθηκαν ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες (Λαύριο 1, 2 και Αλιβέρι 3, 4), αφετέρου πλέον πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ιδιομορφίες και τα προβλήματα που προκαλεί η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στην παραγόμενη ενέργεια που είναι απόρροια των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών (ηλιοφάνεια, ταχύτητα ανέμων κλ.π). καθιστούν απαραίτητη τη διατήρηση σε ετοιμότητα ευέλικτων μονάδων που θα καλύπτουν σε ελάχιστο χρόνο φορτία, όταν παύουν να παράγουν οι ΑΠΕ. Αυτή δε την ευελιξία, και μάλιστα με τον πλέον οικονομικό τρόπο, προσφέρουν οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v