Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλπ(η)κα παιχνίδια με φόντο τις ευρωεκλογές

Τρίμηνο «φωτιά» για την κυβέρνηση. Γιατί η Ευρώπη «προσγειώνει» τις προσδοκίες προεκλογικής δρομολόγησης λύσεων. Το χαρτί του πλεονάσματος και της ανάκαμψης και πώς σχεδιάζει να το «παίξει» η Αθήνα. Η επιστροφή της τρόικας στο τραπέζι του Eurogroup.

Κάλπ(η)κα παιχνίδια με φόντο τις ευρωεκλογές

Αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές επιδιώξεις σκιάζουν το χρονοδιάγραμμα λήψης αποφάσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της ερχόμενης διετίας και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το δημόσιο χρέος.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση είναι σαφές ότι προσδοκά πως μπορεί να κερδίσει κάτι παραπάνω από ένα απλό «σήμα» λύσης των χρηματοδοτικών ζητημάτων, πριν από τις ευρωεκλογές. Επικαλείται τη "δικαίωση" της ελληνικής πλευράς έναντι των εκτιμήσεων της τρόικας σε μια σειρά από θέματα (πλεόνασμα, ύφεση κ.τλ.).

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία είναι επίσης σαφές ότι προτιμά λύση στο ελληνικό ζήτημα μετά τις ευρωκάλπες, υπό τον φόβο διαρροών ψήφων προς την πλευρά των ευρωσκεπτικιστών.

Κάπως έτσι, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πει κανείς πως θέλει να τρέξει έναν «μαραθώνιο επιτυχιών» στις 98 ημέρες που απομένουν έως τις ευρωεκλογές, ενώ στο ίδιο διάστημα η Γερμανία φέρεται να επιθυμεί να παίξει καθυστερήσεις.

Κόντρα στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στη βάση πρόσφατων διαρροών από την πλευρά Σόιμπλε για νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα προεκλογικά, η καγκελάριος Μέρκελ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel διεμήνυσε στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να περιμένει ένα τέτοιο σήμα.

Η Μέρκελ φοβάται, σύμφωνα με το περιοδικό, ότι το κόμμα «Εναλλακτική για το Ευρώ» θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια συζήτηση για νέα στήριξη της Ελλάδας.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν με συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, σημειώνει χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος βιασύνης» και διαχωρίζει σε τρεις φάσεις το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την Ελλάδα.

Πρώτα η αξιολόγηση

Στην πρώτη, περιλαμβάνεται επί της ουσίας η αποδέσμευση της σούπερ δόσης των 16 δισ. ευρώ. «Ελπίζω το Μάρτιο ή τον Απρίλιο να το έχουμε καταφέρει» δηλώνει ο κ. Ρεν συναρτώντας τις αποφάσεις με την αξιολόγηση της τρόικας.

Παρ' ότι είναι σαφές – από δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου και πηγές της τρόικας- πως η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας είναι πλέον προ των πυλών, η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί και ενδεχομένως να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα μετά τις σημερινές συζητήσεις στο Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί πως Ε.Ε και ΔΝΤ «χρωστούν» στην Ελλάδα κάτι λιγότερο από 16 δισ. ευρώ. Η «σούπερ» δόση αναλύεται σε 3,1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2014 , δύο δόσεις από 1,8 δισ. ευρώ για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2013 από το ΔΝΤ και 3,5 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Για τον πακτωλό των «χρωστούμενων» , η Ελλάδα από την άλλη πλευρά «χρωστά» δύσκολες, όπως αποδεικνύεται, πολιτικές αποφάσεις για την εργαλειοθήκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και τους τρόπους κάλυψης της τρύπας που προκαλείται από την επικείμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.

Στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού για το 2014 , το οποίο η τρόικα ανέβαζε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 3 δισ. ευρώ, η απόσταση φαίνεται να έχει γεφυρωθεί με οδηγό το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Τα δύσκολα το καλοκαίρι

Πέραν των θεμάτων αξιολόγησης από την τρόικα και της σταδιακής, όπως αναμένεται, αποδέσμευσης της σούπερ δόσης, για την οποία μάλλον βιάζεται η Ε.Ε προκειμένου να δείξει στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο ότι η στήριξη των ευρωπαίων φορολογουμένων στους Έλληνες δεν πήγε χαμένη, για τα υπόλοιπα μάλλον δεν υπάρχει καμία βιασύνη.

Στο χρονοδιάγραμμα του κ. Ρεν οι αποφάσεις για χρηματοδοτικό κενό και χρέος θα ληφθούν από το καλοκαίρι και μετά. «Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat για να ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε πράγματι πλεόνασμα. Τους αριθμούς θα τους πάρουμε στις 23 Απριλίου. Κατόπιν χρειαζόμαστε μια νέα αποστολή της τρόικας. Μόνο όταν αυτή έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αναλύουμε τον καλύτερο τρόπο για την βιωσιμότητα του χρέους και να καταπιαστούμε με το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. Αυτό θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά», δηλώνει.

Μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση;

Στην Αθήνα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση... δεν κρατιέται για να ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα και να κάνει τη μοιρασιά του κοινωνικού μερίσματος.

Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής» προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο δημιουργεί τα περιθώρια για διανομή κοινωνικού μερίσματος πάνω από 1 δισ. ευρώ (το 70% του συνολικού πρωτογενούς πλεονάσματος).

Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη προαναγγείλει ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ένστολων από τα χρήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος και ο πολιτικός χρόνος είναι μάλλον επαρκής.

Τα στοιχεία θα πιστοποιηθούν από τη Eurostat στις 23 Απριλίου και επομένως υπάρχει ένας μήνας μέχρι τις εκλογές για να κεφαλαιοποιηθούν πολιτικά.

Για τα υπόλοιπα καυτά θέματα μένει να αποδειχθεί τίνος το... ρολόι θα μετρήσει «βαρύτερα». Μια απώλεια ψήφων για την κ. Μέρκελ ή μια ενδεχόμενη αποδυνάμωση της σταθερότητας της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v