Tα τέσσερα προαπαιτούμενα που «καίνε» την κυβέρνηση

Σε αγώνα δρόμου το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει τα προαπαιτούμενα. Ομόλογα 4,395 δισ. ευρώ λήγουν ως τις 20 Αυγούστου. Η προετοιμασία για την επάνοδο της τρόικας και o νέος πονοκέφαλος για τους ένστολους. Τα καυτά μέτωπα του ΥΠΑΝ.

Tα τέσσερα προαπαιτούμενα που «καίνε» την κυβέρνηση

Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να αποδυθεί η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τα προαπαιτούμενα των υποδόσεων του 1+1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και στο τέλος Ιουλίου, αν δεν θέλει να βρεθεί με άδεια ταμεία απέναντι σε λήξεις ομολόγων οι οποίες αθροιστικά από τον Ιούνιο έως τις 20 Αυγούστου φτάνουν τα 4,395 δισ. ευρώ.

Η τρόικα, ετοιμάζεται για την καλοκαιρινή κάθοδο στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα μείνει 10 ημέρες για να τσεκάρει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Αν έως τότε δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε καν τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις, είναι σαφές ότι το σκηνικό της μακράς και επίπονης διαπραγμάτευσης για την πέμπτη -αυτή τη φορά- αξιολόγηση ενδεχομένως μόλις θα έχει αρχίσει να στήνεται.

Τα περιθώρια είναι μάλλον σε βάρος της ελληνικής πλευράς. Η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια που δεν επιτρέπει το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην έλευση των δόσεων.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως πως δεν τίθεται ζήτημα, τα προαπαιτούμενα θα καλυφθούν στην ώρα τους και οι δόσεις επίσης θα έρθουν στην ώρα τους. Για το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά και να αναγκαστεί το υπουργείο Οικονομικών να αντλήσει κεφάλαια με έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων η απάντηση που δίνεται αρμοδίως είναι ενδεικτική: «δεν θέλουμε να στεγνώσουμε την αγορά». Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, βέβαια, η κυβέρνηση θα επισπεύσει την έξοδο στις αγορές.

Τα λεφτά είναι πολλά. Από τον Ιούνιο έως τις 20 Αυγούστου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να έχει ταμειακά διαθέσιμα 4,395 δισ. ευρώ μόνο για λήξεις ομολόγων καθώς:

- Τον Ιούνιο χρειάζονται 902 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ενώ τα υπόλοιπα 853 εκατ. ευρώ είναι ομόλογα που οι ιδιώτες κάτοχοί τους αποφάσισαν να μην τα εντάξουν στις διαδικασίες του PSI και λήγουν στις 25 Ιουνίου.

- Συνολικά 623 εκατ. ευρώ χρειάζονται εντός Ιουλίου. Στις 3 Ιουλίου λήγουν ομόλογα αξίας 84 εκατ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ, ενώ στις 5 του μήνα θα πρέπει να αποπληρωθούν 538 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες που δεν δέχτηκαν το PSI.

- Τον Αύγουστο είναι η επόμενη μεγάλη λήξη ομολόγου. Στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της 2,17 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει στην ΕΚΤ τις λήξεις των ελληνικών τίτλων. Επίσης, μέσα στον μήνα θα πρέπει να καταβάλει και περίπου 700 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το Ταμείο.

Οι δοκιμασίες του ΥΠΑΝ

Για να πληρωθούν χωρίς να …στεγνώσει η αγορά, τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να αρχίσουν να τρέχουν:

α) Οι λαϊκές αγορές αναμένεται να δοκιμάσουν το νέο δίδυμο Ν. Δένδια- Γ. Γιακουμάτου στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή δεν προχώρησε στο διαχωρισμό πωλητών και παραγωγών όπως απαιτούσε η τρόικα, παρ' εκτός εάν η τελευταία βάλει νερό στο κρασί της

β) ο Μάκης Βορίδης από το υπουργείο Υγείας έχει να λύσει το γρίφο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών,

γ) οι υπόλοιπες παρεμβάσεις για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών κρίνονται πιο εύκολα διαχειρίσιμες.

δ) τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του μήνα για να έρθει το πρώτο 1 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια για τη δόση του Ιουλίου, έρχεται το μεγάλο «στοίχημα» που δεν είναι άλλο από τη «μικρή ΔΕΗ».

Οι… ένστολοι ανατρέπουν τα δεδομένα

Στον καλοκαιρινό καύσωνα των προαπαιτούμενων, έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα πονοκέφαλος. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους και πως αυτή είναι ικανή να ανατρέψει τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών τηρούσαν έως χθες το βράδυ σιγή ιχθύος για το κόστος που συνεπάγεται. Σημείωναν με νόημα πως «δεν έχουμε δει ακόμα την απόφαση», ενώ αρνούνταν να σχολιάσουν παλαιότερη θέση που είχε εκφραστεί από στελέχη του οικονομικού επιτελείου σύμφωνα με την οποία «το κόστος δικαστικών αποφάσεων συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων θα επωμιστούν τελικά οι ίδιες επαγγελματικές ομάδες». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v