Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς μοιράστηκε ο πακτωλός των ξένων!

Τα 16 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου έως σήμερα προσεγγίζουν οι επενδύσεις των ξένων μόνο σε γνωστές μετοχές και ελληνικά εταιρικά ομόλογα. Πού τοποθετήθηκαν τα κεφάλαια και από ποιους. Τα σινιάλα για την επόμενη μέρα.

ΧΑ: Πώς μοιράστηκε ο πακτωλός των ξένων!

Σε μια περίοδο όπου πολλοί εγχώριοι και ξένοι παράγοντες συνεχίζουν να κρατούν αποστάσεις από το αισιόδοξο σενάριο της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία, προβάλλοντας επιχειρήματα όπως το πολιτικό ρίσκο, τα stress tests των τραπεζών και η συνεχιζόμενη αδυναμία χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρήσεων, ένα άλλο κομμάτι της αγοράς αποφασίζει να τοποθετηθεί σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να συμμερίζεται τους παραπάνω ενδοιασμούς.

Έτσι, γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας όταν κλήθηκε να σχολιάσει το πώς βλέπουν οι ξένοι επενδυτές τον πολιτικό κίνδυνο, υποστήριξε πως «οι ξένοι παρακολουθούν εδώ και πολύ καιρό την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, έχουν συνεκτιμήσει το πολιτικό ρίσκο και φαίνεται πως αποφάσισαν να τοποθετηθούν στη χώρα ανεξαρτήτως κυβερνήσεως».

Μπορεί βέβαια αρκετοί παράγοντες της αγοράς να παίρνουν κάποιες αποστάσεις από μια τέτοια απόλυτη τοποθέτηση, ωστόσο όλοι επισημαίνουν δύο πράγματα:

Πρώτον, μια σταδιακή αλλαγή σκυτάλης από βραχυπρόθεσμα σε περισσότερο μακροπρόθεσμα διεθνή funds.

Και δεύτερον την ύπαρξη πολύ σημαντικών deals που ποντάρουν αποκλειστικά και μόνο στη μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η ουσία είναι πως από την αρχή του έτους έως σήμερα γύρω στα 16 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί (σχεδόν όλα από το εξωτερικό) μόνο σε γνωστές ελληνικές μετοχές και σε εταιρικά ομόλογα εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς να συνυπολογίζονται αγορές από το εξωτερικό τίτλων του δημοσίου, ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

Πάνω από 9,5 δισ. σε μετοχές!

Ποσό που αναμφίβολα υπερβαίνει τα 9,5 δισ. ευρώ έχει τοποθετηθεί σε μετοχές ελληνικών εταιρειών από ξένους επενδυτές από την αρχή του έτους έως σήμερα, επίδοση που αποτελεί απίστευτο ιστορικό ρεκόρ και ως έναν μεγάλο βαθμό ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, μεταξύ των εξελίξεων στο πρώτο μισό του 2014, είχαμε:

Ποσό 8,314 δισ. ευρώ τοποθετήθηκε (στη συντριπτική πλειονότητα από ξένους επενδυτές) στις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (Εθνική 2,5 δισ. ευρώ, Alpha Bank 1,2 δισ., Πειραιώς 1,75 δισ. και Eurobank 2,864 δισ. ευρώ).

• Η Paulson & Co - Baupost κατέβαλε 86,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το 10% της ΕΥΔΑΠ.

• Η Dubai Investors πλήρωσε 47 εκατ. ευρώ για το 49% των μετοχών της Intracom Telecom.

• Η Qatar Petroleum Investment διέθεσε 80 εκατ. ευρώ για το 25% της Ήρων (θυγατρική της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στο κομμάτι της ενέργειας).

• Η ελληνικών συμφερόντων Lamda Development σε συνεργασία με την κινεζική Fosun και την Al Maabar από το Abu Dhabi συμφώνησαν να καταβάλουν 915 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο για την απόκτηση της Ελληνικό Α.Ε. (εταιρεία εκμετάλλευσης της σχετικής έκτασης για 99 χρόνια).

• Μόλις τους τελευταίους μήνες, το 18% περίπου της Lamda Development πέρασε σε δύο ισχυρούς «παίκτες» του εξωτερικού, την TPG Axon Management και την Blackstone.

Γύρω στα 120 εκατ. ευρώ εισέπραξε η Eurobank από τη μείωση του ποσοστού της κατά 13,47% στη Eurobank Properties, με βασικούς αγοραστές funds του εξωτερικού (στη Wellington Management έχει περάσει το 11,16%).

• Στη Eurobank Properties επίσης, πρόσθετα κεφάλαια τοποθέτησαν φέτος τόσο ο βασικότερος μέτοχός της (η καναδική Fairfax) όσο και λοιποί μέτοχοι του εξωτερικού καλύπτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης κεφαλαίου που υλοποιήθηκε, ύψους 193 εκατ. ευρώ.

Ξεπέρασαν τα 6 δισ. τα εταιρικά ομόλογα

Αν όμως οι παραπάνω περιπτώσεις που αφορούν απόκτηση μετοχών υπερβαίνουν τα 9,5 δισ. ευρώ, καθόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι το ποσό που εισέρρευσε στην ελληνική οικονομία από το εξωτερικό, μέσα από τη διεθνή αγορά ομολόγων.

Ειδικότερα μόνο 2,25 δισ. ευρώ άντλησαν μέσω ομολόγων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Συγκεκριμένα, είχαμε τις εξής εκδόσεις: Εθνική Τράπεζα 750 εκατ. ευρώ, Πειραιώς 500 εκατ. ευρώ, Alpha Bank 500 εκατ. ευρώ και Eurobank 500 εκατ. ευρώ.

Πέραν όμως αυτών, επιπλέον ποσό που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ αντλήθηκε από την αρχή του χρόνου έως σήμερα μέσα από τις ομολογιακές εκδόσεις μεγάλων ελληνικών ομίλων, οι οποίες στο μέγιστό τους τμήμα καλύφθηκαν από το εξωτερικό.

Έτσι, μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ προχώρησε σε δύο εκδόσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ (κουπόνι 4,75% και 5% αντίστοιχα), όπως επίσης σε δύο εκδόσεις προχώρησε και η Intralot συνολικά 450 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, 800 εκατ. άντλησε η Coca Cola Hellenic, 180 εκατ. η Yula, 325 εκατ. τα Ελληνικά Πετρέλαια, 300 εκατ. ο όμιλος ΤΙΤΑΝ και 700 εκατ. ο ΟΤΕ.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Μόλις τους τελευταίους μήνες, το 18% περίπου της Lamda Development πέρασε στην TPG Axon Management και στην Blackstone, δύο ισχυρούς «παίκτες» του εξωτερικού. Και όσο κι αν το project του Ελληνικού αποτελεί έναν πρώτης τάξεως «κράχτη» για τη μετοχή, το βέβαιο είναι πως η εισηγμένη διαθέτει πολύ ισχυρή έκθεση στο λιανικό εμπόριο της Ελλάδας αφού κατέχει τα τρία μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως τα στελέχη της Lamda Development στην παρουσίαση που είχαν κάνει στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, είχαν σημειώσει πως μπορεί μεν το Ελληνικό να το θεωρούν υποσχόμενο project που θα δώσει καλές αποδόσεις, ωστόσο η κυρίως δραστηριότητα θα παραμείνει στο σημερινό κομμάτι των εργασιών της.

Άλλωστε και ο κ. Doug Ostrover, ιδρυτικό μέλος και partner της Blackstone/GSO έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εμπορικά κέντρα της Lamda και μίλησε για την αρχή μιας σειράς άλλων συνεργασιών που θα έρθουν: «Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία έχει ξεκινήσει μια πορεία ανάκαμψης και η Lamda Development είναι ιδανικά τοποθετημένη, ώστε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα.

Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα. Την επένδυσή μας αυτή, στη Lamda Development, τη βλέπουμε και ως ένα πρώτο βήμα για περαιτέρω συνεργασίες τόσο με την εταιρεία όσο και με τον όμιλο Λάτση».

Με άλλα λόγια, η απόκτηση μιας τόσο μεγάλης συμμετοχής σε έναν όμιλο με βασική δραστηριότητα στην Ελλάδα και μάλιστα στον χώρο του λιανικού εμπορίου (σχετίζεται με το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή) δεν μπορεί παρά να σημαίνει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας.

Η τοποθέτηση ξένων στη Lamda Development μοιάζει με τις τοποθετήσεις των ξένων funds στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, όπου κατέβαλαν 8,3 δισ. ευρώ με μεσομακροπρόθεσμη προοπτική, ποντάροντας ουσιαστικά στο ότι ο μέσος εγχώριος δανειολήπτης (νοικοκυριό ή επιχείρηση) θα μπορέσει τελικά να αποπληρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων που έχει συνάψει. Για να το κάνει όμως αυτό, η οικονομία θα πρέπει να τρέξει με σαφώς θετικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.

Πέρα όμως από τις τράπεζες, από το εξωτερικό έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για την απόκτηση και άλλων εταιρειών του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου (π.χ. Εμπορική leasing, ΑΤΕ Ασφαλιστική), κατηγορία τοποθετήσεων που επίσης συνδέεται με τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μακροπρόθεσμης επίσης προοπτικής είναι και η τοποθέτηση στη Eurobank Properties των Καναδών της Fairfax αρχικά (κατέχουν το 41,5% του συνόλου των μετοχών) και της Wellington Management Company στη συνέχεια (11,16%). Με δεδομένο ότι η εισηγμένη εστιάζει σε εμπορικά ακίνητα της Ελλάδας, είναι προφανές πως οι ξένοι επενδυτές ποντάρουν σε μεσομακροπρόθεσμη άνοδο των τιμών των ακινήτων, άρα σε γενικότερη βελτίωση της εγχώριας κτηματαγοράς και επιχειρηματικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v