Εκλεισε παράταση δυο μηνών για την Ελλάδα

Αποφασίστηκε παράταση του προγράμματος κατά δυο μήνες. Στόχος να κλείσει η διαπραγμάτευση τον Γενάρη. Υποβάλει Τρίτη το επίσημο αίτημα η Αθήνα. Σε δεύτερη φάση ο ECCL. Ικανοποίηση από Χαρδούβελη. Μετά το δίμηνο οι συζητήσεις για χρέος. Η συνάντηση Γιούνκερ με Ντράγκι και Μοσκοβισί.

Εκλεισε παράταση δυο μηνών για την Ελλάδα

Τη δίμηνη παράταση του μνημονίου αποφάσισε το Eurogroup προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Παράλληλα αποφασίστηκε η επιστροφή τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.

Βάση της συμφωνίας η Αθήνα θα υποβάλει αύριο Τρίτη το αίτημα και η τρόικα έκθεση για τα έως τώρα πεπραγμένα και το που βρίσκεται το review που είναι σε εξέλιξη. Στόχος είναι να αποτυπωθεί η έως τώρα πορεία και να μην πάνε χαμένα όσα έγιναν, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτοντας ότι θα καταγραφούν οι έως τώρα δεσμεύσεις της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα παραμείνουν στο Ταμείο για ένα ακόμα δίμηνο. Η διαδικασία θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα κοινοβούλια, όπως είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε «ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση».

Πηγές της Αθήνας σημείωσαν ότι «τα μέλη του Eurogroup προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την  ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί».

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κατά πάσα πιθανότητα, θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Η βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα αντανακλούν τις σημαντικές προσπάθειες προσαρμογής που έχουν κάνει οι αρχές και οι πολίτες της χώρας. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ακρογωνιαίος λίθος στην μεταστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Καλωσορίζουμε επίσης την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ωστόσο, σημειώνουμε πως παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί ως τις αρχές του 2015, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και να ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις. Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμα του EFSF.

Συνεπώς, το Eurogroup θα ήταν θετικά διακείμενο σε ένα αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος του ΕFSF κατά δύο μήνες. To Εurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να ετοιμάσουν μια πραγματολογική έκθεση για την κατάσταση της τρέχουσας αξιολόγησης και έδωσε εντολή στο EWG να δώσει αναφορά στα κράτη μέλη ώστε να αρχίσουν οι εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την παράταση της τρέχουσας συμφωνίας (Master Financial Facility Agreement) από το Συμβούλιο του EFSF ως το τέλος της χρονιάς.

Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα ήταν συνετό να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο μαξιλάρι του ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια παράταση. Μετά από αίτημα της Ελλάδας, ο EFSF μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις πριν το τέλος του έτους.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια γρήγορη και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι κρίσιμες για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συνεισφέρουν στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης και απασχόλησης για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, ικανοποιώντας πλήρως τους στόχους του προγράμματος.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης παραμένουν θετικά διακείμενα στην χορήγηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ΕCCL) από τον ESM, αν ζητούσε κάτι τέτοιο η Ελλάδα και υπό τον όρο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν, θα συνεχιστεί η εμπλοκή του ΔΝΤ και θα ολοκληρωθούν οι σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Μοσκοβισί: Ηταν η πιο σοφή απόφαση

Όπως σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί η Ελλάδα έχει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη Γερμανία και αυτό το αναγνωρίζει η Κομισιόν. Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να συνεχίσει να είναι δεσμευμένη σε μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία. Είδαμε με ανοικτό μυαλό το θέμα. Από την μια πλευρά υπήρξε σημαντική πρόοδος. Από την άλλη σε ορισμένα θέματα δεν ήταν τόσο γρήγορη ώστε να την ολοκληρώσουμε φέτος. Ετσι, συμφωνήθηκε η παράταση. «Χαιρετίζω αυτή την απόφαση, ήταν η σοφότερη που μπορούσαμε να πάρουμε», σημείωσε και επανέλαβε ότι η Κομισιόν χαιρετίζει την πρόθεση της Ελλάδα να ζητήσει την πιστωτική γραμμή ECCL. «Τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν να δουλεύουν από αύριο», συμπλήρωσε. Υποστήριξε παράλληλα ότι στόχος δεν είναι να τιμωρηθεί η Ελλάδα αλλά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αποφασίστηκε το δίμηνο ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ένας μήνας ήταν λίγος, ενώ δεν ήθελαν να κρατήσει επί μακρόν η διαδικασία.

Αναφορικά με το χρέος υποστήριξε ότι θα περιμένουν την έκθεση για τη βιωσιμότητα, η οποία μετά τις εξελίξεις μετατίθεται για ένα δίμηνο. Αναφορικά με το πότε θα υποβληθεί το αίτημα για το ECCL είπε ότι θα ακολουθήσει την αξιολόγηση. Είναι πιθανό να το περιλάβει η Αθήνα στο αίτημα που θα υποβάλει αύριο αλλά το ζήτημα θα συζητηθεί μετά την αξιολόγηση.

Το παρασκήνιο

Από χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλωντ Γιουνκερ ειδοποίησε τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν να ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Όπως μας πληροφόρησε αξιόπιστη πηγή εντός του Eurogroup το παζάρι έγινε για το πόση θα είναι τελικά η παράταση. Όπως είχε πρώτο αποκαλύψει το Euro2day.gr, το Eurogroup πρότεινε έξι μήνες και η ελληνική πλευρά έως δύο μήνες.

«Μάλλον θα τα βρούμε κάπου στη μέση καθώς η παράταση που πρότεινε η ελληνική πλευρά δεν θεωρείται αρκετή από τους δανειστές», ανέφερε η πηγή. Τελικά προκρίθηκε η επιλογή του διμήνου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, το πρωί συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Μπενουά Κουρέ, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ. Συμμετείχε τηλεφωνικά η Κριστίν Λαγκάρντ ώστε να πειστεί η επικεφαλής του ΔΝΤ να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες τουλάχιστον για τα τεχνικά κλιμάκια καθώς η ημερομηνία της 14ης Δεκεμβρίου πλησιάζει απειλητικά.

Και ενώ συμφωνήθηκε η παράταση του προγράμματος, αυτό δεν σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα παρατηρηθεί ξανά εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την αξιολόγηση.

Εκτος εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει οπισθοχωρήσει σε όλες τις κόκκινες γραμμές, κάτι πολιτικά δύσκολο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v