Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barclays: Τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία

Δεν φαίνεται να τρομάζει τους αναλυτές της Barclays η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών και το ενδεχόμενο να έρθει στην εξουσία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η νευρικότητα των αγορών και τα σενάρια για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Barclays: Τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση δεν πάρει τη στήριξη που χρειάζεται για τις προεδρικές εκλογές και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία με μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού;

Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να απαντήσει η Barclays, σε έκθεσή της για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. 

Με δεδομένο το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανό ότι θα έρθει στην εξουσία αν και δεν είναι σίγουρο ότι είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνος του χωρίς κάποιου είδους συνασπισμό.

Μια κυβέρνηση συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να φέρει νευρικότητα στην αγορά, δεδομένης της πολιτικής στάσης του σε διάφορα οικονομικά θέματα.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα επί των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μαλακώσει τη στάση του κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών:

1. Έξοδος από την ΟΝΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν συζητά την έξοδο από το ευρώ.

2. Χρεοκοπία: Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη διαγραφή του ενός τρίτου του χρέους περίπου. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε μια συναινετική λύση αντί να χρησιμοποιηθεί η ελληνική χρεοκοπία ως όπλο. Πιο πρόσφατα, φέρεται να δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να χορηγήσουν ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με ομόλογα συνδεδεμένα με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ (GDP-linked), προσφέροντας έτσι κίνητρο στις χώρες της ευρωζώνης να τονώσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι το OSI παραμένει μια πιθανότητα για την Ελλάδα, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον και μόνο στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος και των νέων προϋποθέσεων για νέα πιστωτική γραμμή από τον ESM, εκτιμά η Barclays. Πιστεύουμε ότι η χρεοκοπία παραμένει απίθανη, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. Παρομοίως, για την έξοδο από την ΟΝΕ, μια τέτοια έκβαση θα φέρει πολύ σημαντική οικονομική πίεση, ενώ η μικρή ανάκαμψη που παρουσιάζεται στη χώρα θα αντιστραφεί, καθώς εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση.

3. Τρόικα: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε ήταν αντίθετος στις παρεμβάσεις της τρόικας. Ο κ. Τσίπρας όμως πρόσφατα έχει μαλακώσει τη στάση του, περιορίζοντας την αντίθεσή του προς το σχεδιασμό του τρέχοντος προγράμματος. Στο πρόγραμμα των δέκα σημείων του, αναφέρεται κυρίως στον άμεσο τερματισμό των μέτρων λιτότητας και στην αναστολή του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.

Επιπλέον, ο ίδιος φέρεται πρόθυμος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης 11 δισ. ευρώ, το οποίο απαιτεί, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση του ελάχιστου μηνιαίου μισθού στα 750 ευρώ και την αποκατάσταση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Κατά την άποψή μας, εξηγεί η Barclays, είναι μάλλον απίθανο ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα συμφωνήσουν με κάποια από τα μέτρα αυτά. Αντί αυτού, πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα για να ξεκλειδώσει την απαραίτητη οικονομική στήριξη. Οι μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να επικεντρωθούν στις διαρθρωτικές και υπέρ της ανάπτυξης μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχουν ληφθεί στο παρελθόν.

Τέλος, αναφορικά με τις αποφάσεις του Eurogroup, η Barclays εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση παραμένει πρόκληση για την κυβέρνηση, όμως οι αποφάσεις του Eurogroup είναι συγκρατημένα θετικές για την ελληνική κυβέρνηση, διότι της δίνεται η ευκαιρία να ολοκληρώσει την επανεξέταση του προγράμματος και να λάβει την τελευταία δόση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Επίσης, τα κράτη μέλη αποφάσισαν τη δέσμευση οικονομικών πόρων για ένα επόμενο πρόγραμμα με τη μορφή της πιστωτικής γραμμής, ενώ οι όροι που συνδέονται με την πιστωτική γραμμή προφανώς θα τύχουν διαπραγμάτευσης με τις ελληνικές αρχές μετά τις εκλογές.

Ταυτόχρονα, η επίσημη ανακοίνωση από το Eurogroup δεν παρείχε στοιχεία για την αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα -OSI-, με περαιτέρω επεκτάσεις των δανείων και της περιόδου χάριτος για πληρωμή των τόκων.

"Θεωρούμε ότι τα κράτη μέλη δεν βιάζονται να προτείνουν στα κοινοβούλιά τους περαιτέρω επίσημη ελάφρυνση του χρέους και πιστεύουμε ότι αυτό θα συζητηθεί μόνο όταν η πέμπτη αναθεώρηση ολοκληρωθεί, ένα νέο πρόγραμμα είναι σε ισχύ και η εφαρμογή του είναι ικανοποιητική", εξηγεί η Barclays.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v